Aanmelden voor Grenslandprijs 2022 weer mogelijk

Aanmelden voor Grenslandprijs 2022 weer mogelijk
GrensMatch won de Grenslandprijs 2021. Raymond Knops (l) en Stephan Holthoff-Pförtner reikten de prijs uit. Foto: Gemeente Enschede

Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen werken op verschillende vlakken intensief met elkaar samen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om mobiliteit, de arbeidsmarkt, onderwijs en de aanpak van de coronacrisis. Daarbij zijn zowel bewoners als bedrijven en onderwijsinstellingen betrokken. Om projecten die zich op bijzondere wijze inzetten voor samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen in het zonnetje te zetten, is drie jaar geleden de Grenslandprijs gelanceerd. Deze zal op 31 maart 2022 tijdens de Grenslandconferentie in Aken voor de derde keer worden uitgereikt. Inschrijven voor de prijs is vanaf nu weer mogelijk.

Drie finalisten mogen zich tijdens de Grenslandconferentie presenteren. De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury, die bestaat uit personen die zich ook persoonlijk inzetten voor grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Het winnende project ontvangt 5.000 euro en wordt tijdens de Grenslandconferentie bekend gemaakt.

Aanmeldingscriteria

Alleen projecten die betrekking hebben op Nederland én Noordrijn-Westfalen en die uiterlijk eind september 2021 van start zijn gegaan of niet voor eind maart 2021 zijn afgesloten, kunnen worden aangemeld. Projecten kunnen zich tot 16 januari 2022 aanmelden via preis@grenzsland.eu. In de mail moet kort (in maximaal 2 A4’tjes) in het Nederlands of Duits worden uitgelegd wat het project inhoudt. In de toelichting moeten in elk geval de onderstaande punten zijn opgenomen:

 • Korte omschrijving van het project, inclusief de periode, partners, doelgroep, inhoud en financiering (publiek of privaat)
 • Toelichting van de positieve effecten op het samenwerken/samenleven tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen en de grensregio
 • Aanleiding voor het project
 • Informatie over het innovatieve karakter van het project
 • Informatie over hoe dit project op lange termijn effect heeft
 • Informatie over eerdere onderscheidingen, indien van toepassing
 • Eventueel publicaties, nieuwsberichten, brochures over het project, als bijlage
 • Eventueel verwijzingen naar een website van het project

Een aanmelding wordt alleen geaccepteerd als deze voldoet aan alle onderstaande voorwaarden:

 • Het project heeft in ieder geval betrekking op Nederland én Noordrijn-Westfalen. Daarnaast mogen ook andere deelstaten of regio’s betrokken zijn.
 • Het project is uiterlijk 30 september 2021 van start gegaan.
 • Als het project inmiddels is afgerond, mag de einddatum niet vóór 31 maart 2021 liggen.

De Grenslandprijs is bedoeld voor projecten; personen kunnen uitsluitend bij wijze van uitzondering worden onderscheiden. De manier waarop het project wordt gefinancierd, is niet van belang voor het al dan niet toekennen van de prijs. Finalisten van vorig jaar mogen zich weer aanmelden, de winnaar van vorig jaar is echter uitgesloten van deelname. Vier weken voor de Grenslandconferentie krijgen de drie finalisten bericht.

De Grenslandprijs wordt uitgereikt en gefinancierd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten sowie Internationales des Landes Nordrhein-Westfalen.

X