Baden-Württemberg: een veelbelovende deelstaat voor Nederlandse investeringen

Baden-Württemberg: een veelbelovende deelstaat voor Nederlandse investeringen
Lukas Ammer. Foto (c) Baden-Württemberg International.

Een bedrijf opzetten in het buitenland is geen sinecure. Want waar vind je een goede vestigingslocatie, en met welke regelgeving moet je rekening houden? Hoe kom je aan personeel en samenwerkingspartners? Nederlandse bedrijven die hun pijlen op de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg hebben gericht, kunnen met al hun vragen rondom hun bedrijfsvestiging terecht bij Lukas Ammer, hoofd van de Unternehmens- en Investorenservice van Baden-Württemberg International. Hij en zijn team staan bedrijven met expansieplannen in deze deelstaat bij alle vraagstukken met raad en daad terzijde.

Meneer Ammer, u bent hoofd van de Unternehmens- en Investorenservice van Baden-Württemberg International dat buitenlandse bedrijven helpt bij alle vraagstukken rondom het opzetten van een vestiging in THE LÄND. Wat maakt Baden-Württemberg voor Nederlandse bedrijven en aantrekkelijke regio om in te investeren?

Er bestaan nauwe politieke en economische banden en een levendige handel in goederen tussen Nederland en Baden-Württemberg. Er zijn al meer dan 280 Nederlandse bedrijven in Baden-Württemberg gevestigd. Zij profiteren hier van een sterke markt en goede mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van onderzoek.

Welke branches bieden momenteel de beste kansen voor Nederlandse bedrijven om hun activiteiten naar Baden-Württemberg uit te breiden?

Baden-Württemberg is bijzonder sterk in de machine- en installatiebouw, de automotive industrie, de medische technologie en de farmaceutische industrie. Vooral in de eerste twee sectoren staan grote veranderingen op stapel. De transformatie in de automotive industrie schept nieuwe werkvelden en kansen voor Nederlandse bedrijven. Maar Baden-Württemberg is ook een belangrijke vestigingsplaats in Europa voor medische technologie en dus interessant voor Nederlandse bedrijven uit deze sector.

In Baden-Württemberg bestaan sterke banden tussen het bedrijfsleven en de wetenschap. Welke kansen biedt dit voor Nederlandse bedrijven?

Met een vestiging in Baden-Württemberg zitten bedrijven vlak bij onderzoeksinstellingen, zowel voor theoretisch als toegepast onderzoek. Een bijzonderheid hier in de deelstaat zijn bijvoorbeeld de Hahn-Schickard Instituten, die toepassingsgericht onderzoek uitvoeren voor het mkb en daarmee belangrijke aanjagers van innovatie zijn. Bovendien wordt het vakpersoneel van de toekomst opgeleid aan de meer dan 70 universiteiten en hogescholen in Baden-Württemberg – zo blijven bedrijven niet alleen innovatief, maar hebben ze ook rechtstreeks toegang tot de knapste koppen van de deelstaat.

Stel nu dat een Nederlands bedrijf op zoek is naar een geschikte vestigingslocatie in Baden-Württemberg. Hoe helpt u dit bedrijf dan bij de zoektocht naar en de keuze voor een geschikte locatie?

Het team van de Unternehmens- en Investorenservice van Baden-Württemberg International begeleidt buitenlandse bedrijven vanaf de eerste interesse in de locatie tot en met het leggen van de eerste steen. We bespreken samen de eisen en wensen ten behoeve van de toekomstige locatie en gaan op zoek naar een geschikt perceel of pand. Wij leggen contact met gemeenten en eigenaren en helpen bij het vinden van de juiste contactpersoon ter plaatse.

Bedrijven worden bij het opzetten van een nieuwe vestiging niet alleen geconfronteerd met de keuze voor een locatie. Ook veel andere vraagstukken spelen een rol, zoals financiering, juridische of fiscale randvoorwaarden en arbeidsrechtelijke regelingen. Welke ondersteuning biedt u bij dergelijke vraagstukken?

Een eerste inschatting van mogelijke ondernemingsvormen, financieringsmogelijkheden en mogelijke subsidies kunnen wij meteen al geven. In een later stadium is het raadzaam om een advocaat, belastingadviseur of de (toekomstige) huisbank in te schakelen voor detailvragen. Ook hier leggen wij samen met onze regionale collega’s de relevante contacten.

Bedrijven leven van hun netwerken. Hoe kunt u helpen bij het identificeren van en bemiddelen tussen de juiste zakenpartners en onderzoeksinstellingen?

Een groot deel van onze bedrijven is actief in de b2b-sector – nieuwe zakenpartners stellen de toekomst van Baden-Württemberg als vestigingslocatie dus ook op de lange termijn veilig. Daarom helpen wij graag bij het zoeken naar mogelijke partners in Baden-Württemberg die samen met en voor buitenlandse bedrijven problemen kunnen oplossen of die ook beschikbaar zijn voor bijvoorbeeld een joint venture. Ook universiteiten en onderzoeksinstellingen zijn geïnteresseerd in innovatieve bedrijven. Als enige economische ontwikkelingsmaatschappij in Duitsland verenigen we het bedrijfsleven en de wetenschap volledig gelijkwaardig onder één dak. Daarom brengen we buitenlandse bedrijven ook graag in contact met passende onderzoekspartijen.

Kunt u een voorbeeld noemen van een bedrijf dat met ondersteuning van BW_i in Baden-Württemberg succesvol actief is?

Sinds 2022 is het Nederlandse bedrijf 247TailorSteel in Baden-Württemberg gevestigd. 247TailorSteel is een metaalverwerkend bedrijf dat met kunstmatige intelligentie tijd en materiaal bespaart en daarmee perfect past in het Baden-Württembergse bedrijvenlandschap. Op middellange termijn zal het bedrijf tientallen miljoenen euro’s investeren en meer dan 250 nieuwe banen in onze deelstaat creëren.

X