Beleggen in Duits vastgoed blijft aantrekkelijk (blog)

Beleggen in Duits vastgoed blijft aantrekkelijk (blog)

De actuele toename in vraag naar woonruimte in een aantal grote Duitse steden blijft niet zonder gevolgen voor het prijsniveau. München, Stuttgart, Keulen, Berlijn en Frankfurt zijn uiterst populaire locaties, sommige mensen kiezen bewust voor de stad als woonoord vanwege de infrastructuur, die een verblijf op het platteland niet te bieden heeft. Anderen zijn op zoek naar werk en betaalbare woonruimte. Daarmee krijg je een run op het aanbod van woonvastgoed en dat creëert toenemende vraag. Het verbaast niet dat de huurprijzen in bovengenoemde steden hierdoor stijgen. En de koopprijzen houden hiermee gelijke tred.

Historisch lage hypotheekrente

Van april tot juni 2015 zijn de marktprijzen vergeleken met dezelfde periode van het jaar ervoor met gemiddeld 4,9 % gestegen. Woon- en commercieel vastgoed blijft vooral vanwege het gebrek aan alternatieve rendement opleverende beleggingsmogelijkheden, de actueel lage hypotheerente en de economische stabiliteit van Duitsland voor veel investeerders de meest aantrekkelijk belegging.

Deze trend is uiteraard het directe gevolg van de historisch lage rente die met name particuliere investeerders doet besluiten, om ondanks aantrekkende prijzen te kiezen voor de aankoop van onroerend goed. De toename van de vraag kom je dan uiteraard in de prijzen tegen.

Duitse financiering

Het is overigens de moeite waard bij een Duitse bank aan te kloppen voor een financiering van uw activiteiten in Duitsland. Simpele reden hiervoor is onder meer dat de rente in Duitsland gemiddeld 1 % lager ligt dan in Nederland. En die is al zo laag! Een Duitse bank verstrekt echter alleen kredieten, als ze vertrouwen heeft, als ze ervan uit kan gaan dat de geleende som ook daadwerkelijk en netjes op tijd iedere maand met rente wordt terugbetaald.

Om aan een Duitse financiering te komen moet u als Nederlandse ondernemer dus allereerst vertrouwen opbouwen. Uw huisbank kent u, maar voor een Duitse bank bent u nog een onbeschreven blad.  Neem voor een oriënterend gesprek dan ook een bedrijfsfoldertje mee of laat op een i-pad uw homepage zien. Neem cijfermateriaal mee, overhandig uw boekhouding, uw balansen in de Duitse taal. Ook een businessplan in het Duits kan overtuigen. Tenslotte helpt ook een verklaring van een accountant die zegt dat u goed bent voor uw geld.

Alexander_04_1hfOver de auteur
Alexander M. Crämer is advocaat bij STRICK – Rechtsanwälte & Steuerberater en is gespecialiseerd in de vakgebieden Internationaal erfrecht, Aankoop van Duits vastgoed, Internationaal belastingrecht, Commercieel huurrecht en Vennootschapsrecht.

 

 

 

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X