Bondsdagverkiezingen: de gevolgen voor de grensstreek

Bondsdagverkiezingen: de gevolgen voor de grensstreek
Foto: CDU/Laurence Chaperon

Op zondag 24 september a.s. vinden de bondsdagverkiezingen in Duitsland plaats. Samen met de afdeling Duitse Taal en Cultuur van de Faculteit der Letteren (Radboud Universiteit) en het ZNS/Münster organiseert cultureel podium Lux in Nijmegen op de verkiezingsdag een gevarieerd programma. Met een schuin oog op de exitpolls, die op een televisiescherm te volgen zijn, worden gedurende de middag de gevolgen van de verkiezingsuitslag onder de loep genomen.

De uitslag van de verkiezingen zal bepalend zijn voor de politieke koers die Duitsland de komende jaren gaat varen. Gaat Merkels CDU/CSU opnieuw met de SPD in zee? Of kan er een coalitie worden gesmeed met de FDP, mogelijk aangevuld met de Groenen?

Gaat Merkel haar beleid ten aanzien van asielzoekers (‘Wir schaffen das’) veranderen als zij de SPD inruilt tegen de FDP? En wat betekent zo’n nieuwe coalitie voor de sociale gerechtigheid in Duitsland, het andere grote thema tijdens de verkiezingen?

Gevolgen voor de grensstreek

Maar niet alleen voor Duitsland, ook voor Nederland en met name de grensregio zijn deze verkiezingen van belang. Deze regio is – vooral in economisch opzicht – nauw verbonden met onze oosterburen. Welke gevolgen heeft de verkiezingsuitslag voor het ondernemen in de grensstreek? En wordt het niet hoog tijd om regelingen op het gebied van belastingen, pensioenopbouw en vakantiedagen te harmoniseren, zodat grensoverschrijdend werken gemakkelijker wordt? De volgende sprekers laten hier hun licht over schijnen:

Koen Vossen, docent politicologie aan de Radboud Universiteit
Michiel Scheffer, Gelders gedeputeerde
Jacco Pekelder, docent geschiedenis aan de Universiteit Utrecht
Sjaak Kamps, secretaris Euregio Rijn-Waal
Paul Sars, hoogleraar Duitse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit

Vertier

Naast feitelijke informatie biedt het programma volop ruimte voor vertier. Er is muziek en een pittige Duitsland-quiz. En natuurlijk Duitse worst en Duits bier voor de inwendige mens. De toegang is gratis. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa of via de website van Lux.

X