Coronatests in Duitsland weer gratis

Coronatests in Duitsland weer gratis

Lange tijd was het in Duitsland eenvoudig om je op corona te laten testen. Op bijna elke straathoek was wel een testmogelijkheid en de coronatests waren gratis. Daar kwam op 11 oktober een einde aan: vanaf dat moment moest er door de meeste mensen voor een coronatest betaald worden. Het Duitse Ministerie van Volksgezondheid heeft dit beleid nu teruggedraaid: sinds 13 november kunnen inwoners van Duitsland zich weer minimaal één keer per week gratis laten testen.

Het maakt hierbij niet uit of de betreffende persoon al dan niet gevaccineerd of genezen is. Het gaat bij de gratis coronatests om een antigeentest (sneltest), waarvan de uitslag snel bekend is en in de meeste gevallen 24 uur geldig is.

“Testen in huidige situatie weer nodig”

Het aantal coronabesmettingen stijgt snel in Duitsland. Op 15 november 2021 bedroeg het aantal besmettingen per 7 dagen per 100.000 inwoners 303. Vorige week werden er voor het eerst tijdens de gehele coronapandemie meer dan 50.000 nieuwe besmettingen op één dag geregistreerd. “Vaccineren maakt een groot verschil, dat is nog steeds zo, maar het duurt even voordat het effect daarvan volledig tot uiting is gekomen. Daarom moeten we in de huidige omstandigheden weer snel meer testen. Daarom hebben we afgesproken dat sneltests weer gratis worden”, aldus Gezondheidsminister Jens Spahn.

Al bestaande testcentra kunnen hun werk voortzetten. Volgens Spahn zal het aantal testlocaties vanaf deze week weer uitgebreid worden.

X