Coronavirus: omikronvariant breidt zich uit in Duitsland

Coronavirus: omikronvariant breidt zich uit in Duitsland

In Nederland is de omikronvariant van het coronavirus sinds vorige week dominant. In Duitsland is dat nog niet het geval, maar ook daar breidt deze nieuwe variant zich snel uit. Het Duitse Robert Koch-Institut (RKI) meldde vandaag dat er sinds 15 november in totaal 30.325 besmettingen met de omikronvariant geteld zijn.

Vandaag werden zelfs 13 procent meer besmettingen met deze variant dan gisteren gemeld; het ging om 3.524 nieuw omikronbesmettingen.

Ook totale aantal besmettingen stijgt

Ook het totale aantal besmettingen is inmiddels weer aan het stijgen, na een sterke daling begin december. Al vijf dagen stijgt het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen (de zogenaamde ‘Inzidenzwert’). Vandaag bedroeg dit cijfer 232,4, waar het vorige week nog om 222,7 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per week ging.

Vandaag meldde het RKI 18.518 nieuwe besmettingen, inclusief 3.524 besmettingen met de omikronvariant. In Bremen werden de meeste besmettingen gemeld; het ging hier om 468,6 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per week. Ook in het midden en oosten van Duitsland zijn de besmettingscijfers hoog.

Mogelijk kortere quarantaineperiode

De Duitse regering en de zestien deelstaten zullen op vrijdag 7 januari vergaderen over welke strategie nu ingezet moet worden, ook tegen de omikronvariant. Volgens het Duitse ministerie van Volksgezondheid overweegt het RKI tevens de quarantaineperiode te verkorten.

Lees verder bij de Tagesschau.

X