Die Tolle Woche: week vol activiteiten met Duits jasje

Die Tolle Woche: week vol activiteiten met Duits jasje
(c) Joostograaf

Die Tolle Woche, die dit jaar van 30 september t/m 8 oktober plaatsvindt, belooft weer een feestelijke week te worden. Tijdens deze jaarlijkse Duitslandweek in Enschede worden diverse evenementen georganiseerd die voor inwoners uit de hele Euregio interessant zijn. Die Tolle Woche draagt bij aan de ambitie van Enschede om de meest Duitse stad van het land te zijn.

‘Zoek de grens op’

Meer dan ooit wil Enschede de verbinding opzoeken met haar Duitse buren. De gemeente werkt hieraan met haar Duitslandstrategie. Maar Enschede wil ook juist inwoners inspireren om over de grens te kijken. “Ook hier vlak over de grens in Duitsland liggen kansen voor studie, werk en leuke uitstapjes. Maar ook om nieuwe mensen te leren kennen met dezelfde hobby, leefstijl of sportinteresses. Met Die Tolle Woche nodigen we inwoners van beide kanten van de grens uit om te ontdekken wat er over de grens allemaal mogelijk is”, aldus Roelof Bleker.

Activiteiten

Tijdens Die Tolle Woche vinden onder andere deze activiteiten plaats:

30 september: Tolle Woche ‘Schwule vibes’ 

Gaybar Stonewall organiseert een heuse dansavond in Oktoberfest-stijl, inclusief optreden van dragqueens.

1 oktober: poëziewedstrijd ‘Noaberschap’ 

Op 1 oktober is bij boekhandel Broekhuis de prijsuitreiking van de internationale poëziewedstrijd ‘Noaberschap’. Inwoners uit de hele Euregio konden hiervoor gedichten inzenden in het Nederlands, Duits of Nedersaksisch. Met de poëziewedstrijd wil de gemeente meer aandacht vragen voor de ‘grenzeloze cultuur’: de streektaal en het noaberschap dat de regio over grenzen heen verbindt.

6 oktober: event ‘Young Europe’

Op 6 oktober duikt een groep Nederlandse en Duitse studenten samen in het thema ‘Europa’. De jongeren kruipen tijdens de middag in verschillende rollen en proberen de anderen van hun standpunten te overtuigen. Hoe bekijk je thema’s als duurzaamheid of mobiliteit vanuit verschillende perspectieven – zoals inwoners uit de grensregio, een nationale regering of de Europese Unie?

8 oktober: ontdek partnerstad Münster 

Inwoners van Enschede kunnen zich aanmelden voor een rondleiding door de Duitse partnerstad Münster op 8 oktober. De rondleiding is met een gids en in het Nederlands. Inwoners uit Münster kunnen wederom meedoen aan een rondleiding door Enschede op 3 oktober, tevens met een gids. Deze rondleiding is in het Duits.

Volledige programma 

Naast de genoemde evenementen vinden er nog veel meer activiteiten plaats, zoals een Oktoberfest op het Van Heekplein, een nieuwe grensoverschrijdende theetuinroute, sportwedstrijden en een pubquiz. Het volledige programma is hier te vinden.

X