Duits in het zonnetje tijdens Dag van de Duitse Taal

Duits in het zonnetje tijdens Dag van de Duitse Taal

Voor de achtste keer organiseert de Actiegroep Duits vandaag de Dag van de Duitse Taal. Op deze dag zetten scholen en bedrijven in heel Nederland de Duitse taal in het zonnetje. Dit jaar is het thema ‘moderne Duitse literatuur’.

De dag zou in 2020 eigenlijk op 25 maart gevierd worden, maar vanwege het coronavirus moest deze verplaatst worden.

Curryworst en Kaffee und Kuchen

Scholen, bedrijven en allerlei instellingen en organisaties besteden vandaag aandacht aan de Duitse taal. Zo draaien scholen Duitse muziek in de aula, bereiden scholieren Duitse gerechtjes en gaan leerlingen in taaldorpen in gesprek met Duitsers. De middelbare school CS Vincent van Gogh verkoopt curryworst en leerlingen die in een Duitse outfit langkomen, krijgen deze zelfs gratis. Lyceum de Grundel verwent zijn leerlingen met Kaffee und Kuchen.

Duitstalige playlist en literaire quiz

Het Duitsland Instituut Amsterdam vroeg zijn medewerkers naar hun favoriete Duitse boeken en organiseert ‘Brechts bezaubernder Buchsalon’. Bij de Duitslanddesk kunnen bezoekers een test doen om te ontdekken welke Duitse schrijver zij zijn. Ook bibliotheken besteden aandacht aan de Dag van de Duitse Taal, zoals de bibliotheek in Hoorn, die tips voor Duitse boeken en Duitse films en series geeft. De Actiegroep Duits maakte een speciale playlist met Duitstalige muziek die gebaseerd is op Duitstalige literatuur, en door mee te doen aan de quiz ‘Deutschsprachige Literatur’ van de Actiegroep Duits kunnen schoolklassen een Duits diner winnen.

Hulp voor ondernemers die zaken willen doen in Duitsland

Ook voor bedrijven is er veel te doen. De Duits-Nederlandse Handelskamer organiseert vandaag de Duitslanddag, dit keer volledig online. Ondernemers die graag zaken willen doen in Duitsland kunnen online deelnemen aan een uitgebreid programma met workshops, infosessies, lezingen, best practices en round table-gesprekken. Daarnaast zijn er op de virtuele beursvloer ruim 30 standhouders te vinden, waaronder AHA24x7.com. De standhouders kunnen deelnemers live adviseren over hun zakelijke activiteiten op de Duitse markt. Geïnteresseerden kunnen zich hier nog registreren voor een ticket.

Gastlesprogramma ‘Duits werkt’

Daarnaast geven Eline Hakvoort en Thomas Walter op de Duitslanddag meer informatie over het gastlesprogramma ‘Duits werkt’ van de Actiegroep Duits. Tijdens deze week, die plaatsvindt van 25 tot en met 29 januari 2021, vertellen ondernemers op scholen over het belang van de Duitse taal. Doel is om leerlingen het nut van Duits te laten inzien: waarom hebben scholieren met kennis van het Duits later meer kans op een baan? Ook vertellen de sprekers over hun ervaringen met de Duitse taal in hun vakgebied.

Redenen om Duits te leren

De Actiegroep Duits vat in onderstaande video nog eens samen waarom het zo nuttig is om Duits te leren:

X