Duitsland streeft naar landelijk dekkend 5G-netwerk in 2020

Duitsland streeft naar landelijk dekkend 5G-netwerk in 2020

In Duitsland werkt men hard om uiterlijk in 2020 een volledig dekkend digitaal netwerk te hebben. Het ambitieuze plan, dat in vier fases wordt uitgevoerd, moet ervoor zorgen dat het land over ongeveer drie jaar via een landelijk dekkend 5G-netwerk digitaal goed bereikbaar is.

De eerste fase, die in 2018 moet zijn afgerond, voorziet in een snelle(re) internet-/dataverbinding van 50Mb per seconde voor alle Duitse huishoudens, ook in de buitengebieden. In fase 2 worden industrie- en bedrijventerreinen aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dat moet eind 2019 zijn afgerond. Een jaar later moet de aanleg van een landelijk dekkend 5G-netwerk klaar zijn, terwijl een landelijk dekkend gigabitnetwerk in 2025 moet zijn uitgerold.

Om dit te verwezenlijken, werkt de overheid onder de noemer ‘Netzallianz Digitales Deutschland’ samen met telecombedrijven en andere partijen. Hiervoor heeft ze per direct vier miljard euro beschikbaar gesteld, terwijl daar vanaf 2018 jaarlijks nog eens drie miljard euro bovenop komt. De samenwerkingspartners hoesten de rest van de benodigde investering op.

X