Duitsland verlengt lockdown t/m 7 maart

Duitsland verlengt lockdown t/m 7 maart
Vanaf 1 maart mogen de Duitse kapsalon hun deuren weer openen.

Na overleg tussen bondskanselier Angela Merkel en de minister-presidenten van de zestien Duitse deelstaten is besloten om de lockdown in Duitsland tot en met 7 maart te verlengen. Wel mogen kappers vanaf 1 maart weer knippen en mogen deelstaten zelf bepalen wanneer de scholen en kinderopvang hun deuren weer openen.

De besmettingscijfers in Duitsland dalen gestaag: voor het eerst sinds eind oktober 2020 bedraagt het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners binnen zeven dagen minder dan 80 besmettingen. In een aantal deelstaten komt een waarde van 50 zelfs in zicht. Door de verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus blijven voorzichtigheid en waakzaamheid echter geboden. Het grootste deel van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus is daarom verlengd tot en met 7 maart.

Scholen en kinderopvang

Deelstaten mogen zelf bepalen of hun scholen en kinderopvang tot en met 7 maart gesloten blijven of al eerder weer opengaan. De aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft bijvoorbeeld besloten dat de scholen vanaf 22 februari stap voor stap hun deuren weer mogen openen. De scholieren zullen hier echter nog niet volledig terug naar school gaan; ze zullen voorlopig afwisselend op school en thuis les krijgen.

Zodra de drempelwaarde van maximaal 50 nieuwe besmettingen per 100.000 mensen per week is bereikt, zijn alle scholieren weer permanent welkom op school. Sneltests moeten ervoor zorgen dat het besmettingsrisico hier zo klein mogelijk blijft.
Daarnaast wordt bekeken of medewerkers in de kinderopvang en basisschoolleraren eerder dan gepland ingeënt kunnen worden.

Kapsalons

Kapsalons mogen vanaf 1 maart hun deuren weer openen. Wel dienen ze aanvullende hygiënemaatregelen te nemen. Het dragen van een medisch mondkapje is verplicht.

Sneltests voor eigen gebruik

De testcapaciteit moet met behulp van sneltestkits voor eigen gebruik worden vergroot. De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft voor de verkoop van dergelijke tests reeds een verordening uitgevaardigd. Zodra producenten van deze zelftests hiervoor toelating aanvragen, wil de Bondsregering deze aanvragen op korte termijn beoordelen en na een positief oordeel toelaten. Belangrijkste criterium hierbij is een voldoende mate van betrouwbaarheid, aangezien een te groot aantal vals negatieve testresultaten fatale gevolgen kan hebben.

Overige maatregelen

Duitse huishoudens mogen nog steeds met maximaal één persoon uit een ander huishouden samenkomen. Daarbij moet 1,5 meter afstand gehouden worden. De Duitse overheid doet daarnaast een dringende oproep aan haar burgers om zo veel mogelijk thuis te blijven, onnodige contacten te vermijden en het aantal mensen uit andere huishoudens waarmee ze contact hebben, zo klein mogelijk te houden.

Daarnaast is sinds 20 januari 2021 in winkels en in het openbaar vervoer het dragen van een medisch mondmasker verplicht. Het gaat hier om mondmaskers van het type FFP2 of KN95 en chirurgische maskers (de blauwe mondkapjes).

De weg uit de lockdown

Wanneer het aantal nieuwe infecties per 100.000 inwoners per week maximaal 35 bedraagt, kunnen de deelstaten nieuwe stappen in het versoepelingsproces zetten. Op dat moment mogen de winkels weer openen, met maximaal één klant per 20 m². Ook musea en galerieën mogen dan weer bezoekers ontvangen. Daarnaast mogen contactberoepen dan weer aan het werk.

De regering en de Duitse deelstaten werken bovendien aan een openingsstrategie voor andere sectoren, zoals de horeca. Op 3 maart komen Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten opnieuw bij elkaar voor overleg.

Alle besluiten zijn hier na te lezen.

X