Duurzame energie in opmars in Duitsland

Duurzame energie in opmars in Duitsland

Duitsland werkt hard aan zijn ambitie om koploper te worden op het gebied van het opwekken van groene energie. Het land wekte in de eerste helft van 2018 voor het eerst meer stroom op uit duurzame energiebronnen dan uit steen- en bruinkool.

In Duitsland werd in de eerste helft van dit jaar volgens de eerste schattingen 324,6 miljard kilowattuur (Kwh) stroom geproduceerd. Dat blijkt uit cijfers van het Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft (BDEW), de Duitse industriefederatie van de energie-, aardgas en waterbedrijven. Een jaar geleden werd nog iets meer stroom opgewekt, namelijk 328,5 miljard Kwh.

In de eerste zes maanden van 2018 namen de hernieuwbare energiebronnen, te weten zon, water, wind, biomassa en slibafval, 36,3 procent van de stroomproductie voor hun rekening. Steen- en bruinkool maakten 35,1 procent van de totale productie uit en aardgas 12,3 procent. 11,3 procent van de totale stroomproductie bestond uit kernenergie; 5 procent was afkomstig uit andere bronnen, zoals olie. Hernieuwbare energie was dus voor het eerst belangrijker dan stroom uit steen- en bruinkool.

Lees verder bij De Tijd.

X