E-commerce in Duitsland: nieuwe wetgeving omtrent informatieplicht en duurovereenkomsten

E-commerce in Duitsland: nieuwe wetgeving omtrent informatieplicht en duurovereenkomsten

Wie met een Nederlands bedrijf de grens naar Duitsland wil oversteken, kan daarbij handig gebruik maken van e-commerce. Online verkoop in Duitsland biedt namelijk een enorm potentieel voor Nederlandse ondernemers. Om er zeker van te zijn dat de e-commerce in Duitsland goed verloopt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de Duitse wet- en regelgeving die in deze sector geldt. Zo gelden sinds 1 juli 2022 nieuwe regels met betrekking tot algemene informatieplichten en de opzeggingsmogelijkheden voor duurovereenkomsten. Thomas Dillmann LL.M., ‘Rechtsanwalt’ bij het Duitse advocatenkantoor ALPMANN FRÖHLICH, vertelt er meer over.

Thomas Dillmann LL.M. Foto (c) ALPMANN FRÖHLICH

De nieuwe regels met betrekking tot de algemene informatieplichten voor online verkoopplatformen die op de Duitse markt actief zijn (bijvoorbeeld eBay of Amazon Marketplace), zijn terug te vinden in § 312l van het Bürgerliches Gesetzbuch (Duits Burgerlijk Wetboek). Hierdoor zijn ondernemers met een online verkoopplatform dat is gericht op consumenten verplicht om de volgende informatie op transparante wijze te vermelden:

  • Ranking informatie: de volgorde waarin aanbiedingen van ondernemers of zoekresultaten op een online verkoopplatform worden gepresenteerd, wordt ranking genoemd. Doordat deze volgorde invloed heeft op de aankoopbeslissing van de consument, is nu bepaald dat consumenten moeten worden geïnformeerd over de belangrijkste parameters die worden gebruikt om de rangorde te bepalen. Dit zijn bijvoorbeeld de beoordeling van de verkoper, het aantal verkopen of de betaling van een commissie door de verkoper aan het platform voor een betere plaatsing van zijn aanbod in de zoekresultaten.
  • Online verkoopplatformen die niet alleen aanbiedingen doen, maar ook aanbiedingen vergelijken, zijn verplicht de consument te informeren welke aanbieders worden meegenomen in de vergelijking. De consument moet namelijk kunnen beoordelen hoe representatief de vergelijking is.
  • Indien er economische banden bestaan tussen de exploitant van het online verkoopplatform en de aanbieder (bijvoorbeeld een concernrelatie), moet de exploitant van het online-verkoopplatform dit vermelden.
  • De exploitant van een online verkoopplatform informeert de consument of de aanbieder van de goederen, diensten of digitale inhoud heeft verklaard dat deze aanbieder ondernemer
  • De exploitant van een online verkoopplatform dient de consument te informeren indien de aanbieder van de goederen, diensten of digitale inhoud geen ondernemer is, omdat de wettelijke regelingen ter bescherming van de consument als gevolg daarvan niet van toepassing zijn.
  • Prijsinformatie ticketmarkt: een consument die bij een derde aanbieder op een online verkoopplatform een ticket wil kopen, dient door de exploitant van het online verkoopplatform te worden geïnformeerd over de oorspronkelijke ticketprijzen van de organisator.

Komt de exploitant van een online verkoopplatform deze verplichtingen niet na, kunnen geldboetes worden opgelegd (zie art. 246 e § 2 Abs. 2 EGBGB).

Opzeggingsbutton duurovereenkomsten

Een andere nieuwe wet die is ingesteld heeft betrekking op duurovereenkomsten. Klanten die duurovereenkomsten voor onbepaalde tijd online hebben afgesloten moeten de mogelijkheid hebben om de overeenkomst online via een opzeggingsbutton te beëindigen (§ 312k Duits Burgerlijk Wetboek). Uitgangspunt hierbij is dat de consument met slechts een paar muisklikken online een overeenkomst kan afsluiten en daarom net zo eenvoudig en snel de overeenkomst weer moet kunnen beëindigen.

X