Euregional Sustainability Center in Venlo geopend

Euregional Sustainability Center in Venlo geopend
De kick-off van het Euregional Sustainability Center. Foto (c) Fontys Venlo University of Applied Sciences

Op 20 januari is officieel het Euregional Sustainability Center van start gegaan. Doel van het centrum is om met behulp van samenwerking en kennisuitwisseling duurzaamheid, energietransitie en circulaire economie in de grensregio te bevorderen. Wethouder grensoverschrijdende samenwerking van Gemeente Venlo, Jacques Smeets, benadrukte tijdens de opening het belang van dit centrum.

De kick-off vond plaats in campusgebouw Villa Flora te Venlo. Tijdens het interactieve programma gingen de aanwezigen direct aan de slag met de praktijk. Hoe zet je een onderzoek op dat de verschillen op het gebied van duurzaamheid tussen Nederland en Duitsland inzichtelijk maakt? Hoe kunnen bedrijven worden geholpen met circulair ondernemen? Hoe kunnen duurzame gebouwen en duurzame woon- en werkgebieden worden gecreëerd? Een leerzame middag voor alle aanwezigen, vol initiatieven die bijdragen aan een gezondere regio.

Vraagstukken uit de praktijk

Het centrum heeft twee Living Labs (‘Healthy spaces’ en ‘Circular manufacturing’), waar bedrijven, studenten en onderzoekers uit Nederland en Duitsland samen aan de slag gaan met vraagstukken uit de praktijk.

Partners

Het centrum is een initiatief van Fontys Hogeschool in Venlo; daarnaast zijn diverse kennisinstellingen, bedrijven(verenigingen) en overheden aan beide kanten van de grens bij het Euregional Sustainability Center betrokken. Deelnemende partners zijn Hochschule Rhein-Waal, Hochschule Ruhr West, Hochschule Niederrhein, RWTH Aachen University, Maastricht University, TU Delft, Rabobank, WFMG – Wirtschaftsförderung Mönchengladbach GmbH, WFG Kreis Viersen, WZL Lünen – Wirtschaftsforderungszentrum Lünen GmbH, KREFELD BUSINESS, Stadt Krefeld, Ondernemend Venlo, C2C ExpoLAB, euregio rijn-maas-noord en Regio Noord-Limburg.

X