Evenement ‘Young Europe’: in debat over toekomst grensregio en Europa

Evenement ‘Young Europe’: in debat over toekomst grensregio en Europa

Net als voorgaande jaren organiseert Gemeente Enschede dit najaar weer Die Tolle Woche. Van zaterdag 1 oktober tot en met 9 oktober wordt er in Enschede – als meest Duitse stad van Nederland – extra veel aandacht besteed aan grensoverschrijdende samenwerking. Eén van de vele activiteiten die zal worden georganiseerd, is het event ‘Young Europe’. Tijdens dit evenement op donderdag 6 oktober gaan jongeren uit de grensregio aan de slag met actuele vraagstukken, kunnen ze kennismaken met leeftijdsgenoten uit het buurland en leren ze meer over de grensregio en (politiek-bestuurlijke) cultuurverschillen.

In het kader van het Europese Jaar van de Jeugd organiseren Gemeente Enschede en de EUREGIO het evenement gezamenlijk. Het event wordt mede mogelijk gemaakt door de Niedersächsische Staatskanzlei.

Interculturele verschillen, simulatiespel en debat

Het evenement begint om 13.00 uur en duurt tot 17.00 uur (voor een lunch wordt gezorgd). Als eerste krijgen de deelnemers een gastcollege van intercultureel expert Ute Schürings over cultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland in het algemeen en op bestuurlijk niveau. Daarna gaan de aanwezigen zelf aan de slag met een simulatiespel. Voor de thema’s duurzaamheid en mobiliteit zullen ze in verschillende rollen kruipen: die van de Europese Unie, de Nederlandse regering, de Duitse regering, inwoners en andere betrokkenen. Vanuit die rollen gaan de deelnemers met elkaar in debat over een aantal stellingen.

Aanmelden

Wie tussen de 16 en 25 jaar oud is, in de grensregio woont en interesse heeft in politiek, debatteren en Europa, wordt van harte uitgenodigd om zich aan te melden.

Wie vragen heeft over het evenement, kan contact opnemen met Manon Koopman van gemeente Enschede: m.koopman@enschede.nl.

Meer informatie over Die Tolle Woche is hier te vinden.

X