Fontys Crossing Borders verbindt talenten en bedrijven over grenzen heen

Fontys Crossing Borders verbindt talenten en bedrijven over grenzen heen

Voor de beide neven Rokat en Mirkan, die samen een 60 vierkante meter appartement in Kaldenkerken hebben bemachtigd, is het allemaal nieuw. Maar ook voor Bram en Chanice, die thuis wonen in Venlo, is er nog iets nieuws te ontdekken tijdens de Fontys Crossing Borders tour rond de campus. Vorige week vond de introductieweek plaats op de internationale campus in Venlo. Op dinsdag 25 augustus stond een tour rond de campus op het programma.

Winnende team
Het winnende team

“De campus in Venlo is geen eiland. Ons doel is dat studenten de directe omgeving en elkaar leren kennen. Dat gaat het beste te voet, lopend praat je immers makkelijker,” vertelt lector Mariska van der Giessen. Dinsdag 25 augustus trekken zo’n 135 eerstejaars studenten in groepen van 6 naar de gemeentewerken van de gemeente Venlo, de Tegelse Hockey Club, kinderboerderij Hagerhof, College Den Hulster, kanovereniging Viking, ziekenhuis VieCurie, de brandweerkazerne en het kleurrijke kantoor van Ernst en Young. Op iedere locatie moeten ze een creatieve foto maken. Groep 8 met vier studenten uit Mönchengladbach, een uit Viersen en een uit Selfkant doet dat het meest overtuigend en wint een prijs.

Internationaal
Voor Anastasia en Anton uit Remscheid is de keuze voor Fontys niet moeilijk. Het internationale karakter, de persoonlijke sfeer en het hoge praktijkgehalte zijn doorslaggevend om in Venlo te gaan studeren. Dat blijkt ook voor de Duitse studenten die de fotowedstrijd hebben gewonnen. Annika en Julia verkiezen Fontys boven de grootschalige hoorcolleges in Duitsland. Ook willen ze graag hun talen, vooral het Engels, verder ontwikkelen. Voor drie studenten uit het naburige Nettetal geldt hetzelfde. Stage en afstuderen in het buitenland vinden ze aantrekkelijk. Jannis uit Geldern wil graag tijdens zijn studie hockeyen bij THC als het even kan. Hij is nog op zoek naar medestudenten uit de regio om mee te rijden, want het grensoverschrijdend openbaar vervoer vanuit Geldern naar Venlo is nogal tijdrovend. Bij fairtrade kinderboerderij Hagerhof geeft Jules Hinssen, coördinator duurzame ontwikkeling bij Fontys Crossing Borders, kort uitleg over het doel van deze knuffelbeesten locatie. “We willen jullie leren kijken naar organisaties. Deze hier heeft een hoog sociaal profiel, maar er wordt ook geld verdiend met horeca. Je kunt later ook kiezen voor de puur commerciële bedrijven. We gaan jullie daarin nog wegwijs maken met mini-company’s en cases over sustainability.” Asmaé komt oorspronkelijk uit Marseille en verhuist binnenkort met haar familie naar Eindhoven. Ze heeft eerst op een andere Nederlandse hogeschool logistiek gestudeerd maar wil nu economie gaan studeren in Venlo. Engels is voor haar geen probleem. Op College Den Hulster vertelt docent Frans Doesborg dat het ook voor tweetalige havo-vwo leerlingen interessant is om meer met Fontys samen te doen. Nieuwe Fontys studenten kunnen immers ook gewoon bij de buurman vandaan komen.

Twister
Twister

Spielerei
Op woensdag 26 augustus kunnen de 1.200 eerstejaars zich uitleven op een stormbaan, roeien in een kayak en andere spelactiviteiten. Ook heeft Fontys Crossing Borders in de Venlose binnenstad een gigantisch Twisterspel neergezet. Al gauw vallen de eerste spelers om en moeten het bord verlaten. Dan gaat het richting plattegrond van de regio rondom Venlo. De vragen erbij zijn nog best lastig voor de nieuwkomers. “We moeten alle kansen die de grens biedt benutten en daarvoor leiden we studenten op. We willen dat ze na hun afstuderen in deze regio blijven en de kans hebben de voordelen van beide landen te gebruiken,” zegt Mariska van der Giessen van Fontys Crossing Borders. “Het verbinden van bedrijven en talenten, over grenzen heen: daar zien we voor onszelf als Fontys een grote rol,” zegt directeur Thomas Merz. Directie-collega Fridy Smits benadrukt dat organisaties aan beide kanten van de grens staan te trappelen om kennis te maken met onze studenten.” Fontys Crossing Borders is daarmee niet alleen ‘Spielerei’ tijdens het introductieprogramma. Het vormt duidelijk de inhoudelijke koers voor de komende jaren, zoals die is neergelegd in FIBS ambitie 2020 met als titel “Crossing Borders”. De regionale media doen de dag na de introductie verslag van het evenement: Fontys is van grote betekenis voor Venlo als studentenstad en wordt steeds internationaler.

X