Kreis Heinsberg per 1 januari 2022 lid van euregio rijn-maas-noord

Kreis Heinsberg per 1 januari 2022 lid van euregio rijn-maas-noord

De Kreis Heinsberg zal met ingang van 1 januari 2022 toetreden tot de euregio rijn-maas-noord. Dit is besloten door de algemene ledenvergadering van de euregio in een digitale bijeenkomst op 17 juni. Kreis Heinsberg wil graag meer grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van bos- en natuurbrandbescherming in het Grenspark Maas-Swalm-Nette, gezondheidszorg, onderwijs (bijvoorbeeld met de Fontys Hogeschool in Venlo), het bedrijfsleven en wandel- en fietstoerisme.

“Een doelgerichte en pragmatische grensoverschrijdende samenwerking is belangrijk voor Kreis Heinsberg, met een grens van meer dan 77 kilometer met het Koninkrijk der Nederlanden. Het lidmaatschap van de euregio rijn-maas-noord en onze actieve deelname aan de vijf vakcommissies en de INTERREG-commissie is een goede manier om dit te bereiken”, aldus Landrat Stephan Pusch van Kreis Heinsberg.

Acht van de tien gemeenten in deze Kreis grenzen aan Nederland: Wegberg, Wassenberg, Heinsberg, Waldfeucht, Selfkant, Gangelt, Geilenkirchen en Übach-Palenberg. Hückelhoven en Erkelenz liggen in het oostelijke deel van de Kreis.

Over de euregio rijn-maas-noord

De euregio rijn-maas-noord is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband dat tot doel heeft de Duits-Nederlandse samenwerking in het grensgebied te versterken. 32 gemeenten en overheidsinstanties uit beide landen zijn lid van de euregio, evenals de Industrie- und Handelskammer en MKB-Limburg. De algemene activiteiten van de euregio rijn-maas-noord worden mede gefinancierd door subsidies van de provincie Limburg en door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Projecten in het kader van het INTERREG V A-programma worden gefinancierd door de Europese Unie, de provincie Limburg en de ministeries van Economische Zaken van Nederland en Noordrijn-Westfalen. De euregio is ook verantwoordelijk voor het GrensInfoPunt voor mensen die over de grens werken alsmede het project euregio-Xperience, dat stages, taalcursussen en sollicitatietrainingen voor mbo-studenten verzorgt.

X