De vraag naar woningen in Duitsland vanuit Nederland stijgt. Dat is voor het eerst in tien jaar. Volgens makelaars in de grensregio is de snelle stijging van de huizenprijzen debet hieraan. Een andere oorzaak is het groeiende onbehagen over de Nederlandse normen en waarden.

Makelaar Maarten Bolk van Holland Immocenter uit Gronau verkocht twee jaar geleden een kwart van zijn woningen aan Nederlanders. Nu is dat percentage gestegen tot veertig procent – en dat is bij andere makelaars niet anders. Volgens Bolk is de belangrijkste oorzaak de crisis: “De belangstelling vanuit Nederland is nooit weggeweest, maar had wel ernstig te lijden onder de economische crisis.” In die periode konden Nederlanders hun huis maar moeilijk kwijt en hadden ze bovendien vaak een restschuld. Dit speelt nu minder een rol.

Steeds meer Randstedelingen in grensregio

Op dit moment kopen vooral veel Randstedelingen huizen in de Duitse grensregio. Dat zegt Duitslandspecialist Ate Gjaltema bij makelaar Kock van Benthem in Oldenzaal. Volgens hem vestigen zich steeds meer Randstedelingen in het Duitse grensgebied. Reden daarvoor is dat zij weg willen uit de hectiek van de Randstad: “Hier vinden ze een relatief goedkoop huis, veiligheid en omgangsvormen die in Nederland niet meer bestaan.”

Open armen

Ook burgemeester Volkert Pannen van het Duitse Bad Bentheim valt het op dat er meer Nederlanders in zijn gemeente komen wonen. Hij verwelkomt de Nederlanders in ieder geval met open armen: “De Nederlanders voegen iets toe aan onze gemeenschap.”

Lees verder bij de Tubantia.

X