Om de luchtkwaliteit van vele Duitse stadscentra te bevorderen, is het inmiddels al in 67 steden verplicht een milieusticker (in het Duits: Umweltplakette of Feinstaubplakette) voor de auto aan te schaffen. En ja, zelfs voor de elektrische auto! Zonder sticker is het niet toegestaan deze ‘Umweltzones” binnen te rijden en kan er een boete van € 80 worden uitgeschreven.

Afhankelijk van hoe vervuilend de auto is, wordt een gele of groene milieusticker op de voorruit geplakt. Aangezien niet iedere auto evenveel fijnstof produceert, moet dit per merk en type bepaald worden. Komt de auto in aanmerking voor een groene sticker, is het in iedere stad met een “Umweltzone’ toegestaan de stad binnen te rijden. Met een gele sticker wordt het al wat moeilijker, met name in deze 67 steden. Het begin en einde van zo’n milieuzone wordt duidelijk met borden aangegeven, zodat automobilisten niet voor verrassingen komen te staan. Blijf je op de snelweg, dan is een milieusticker overigens niet nodig.

GTÜ / pixelio.de

Verkrijgbaarheid

In Nederland zijn de milieustickers o.a. bij de ANWB te koop, maar ze zijn ook online te bestellen. Vergeten? Alle Duitse vestigingen van de TÜV, GTÜ, KÜS en de DEKRA verkopen ze, en bij de meeste autowerkplaatsen zijn ze ook te verkrijgen. De sticker is onbeperkt en in heel Duitsland geldig voor een en hetzelfde kenteken. De kosten bedragen €10, mits hij op het internet is besteld (dan komt er nog een klein bedrag bij).

Kortom, vergeet de milieusticker niet!

Klik voor meer informatie hier of neem een kijkje op de website van de ANWB

 

X