Met ov-chipkaart naar Gronau

Met ov-chipkaart naar Gronau

Reizigers vanuit Enschede naar Gronau hoeven binnenkort geen apart kaartje meer te kopen op dit traject. Vanaf 1 augustus kunnen treinreizigers met een Nederlandse ov-chipkaart op station Gronau in Duitsland in- en uitchecken. Hiervoor is op het station een Blauwnet-paal geplaatst.

Op het traject Enschede-Gronau rijdt elk half uur een trein. Het is daarmee de drukste grensovergang van passagierstreinen tussen Nederland en Duitsland. Gronau is de eerste stop over de grens in Duitsland. Op dit spoor rijden de RB51 (Enschede-Düsseldorf) en RB64 (Enschede-Münster) heen en weer. Voor reizigers wordt het met de Blauwnet-paal aantrekkelijker om naar Gronau te reizen.

Grens passeren met ov-chipkaart

Het is al langer mogelijk om met de ov-chipkaart met de bus naar de Duitse plaatsen Leer en Aken te reizen. Met de Blauwnet-paal op station Gronau kunnen reizigers voor het eerst met de trein met een ov-chipkaart de Nederlands-Duitse grens te passeren. Voor reizen met een bestemming verder landinwaarts in Duitsland moet wel nog steeds een apart kaartje gekocht worden. Later dit jaar moet het ook mogelijk zijn om met een ov-chipkaart naar Emmerich am Rhein te reizen.

Grensoverschrijdende samenwerking

De samenwerking tussen de Nederlandse grensprovincies en Noordrijn-Westfalen is op verzoek van reizigersorganisatie ROCOV tot stand gekomen. In het kader daarvan is ook de Blauwnet-paal op station Gronau gerealiseerd door de partners Zweckverband Nahverkehr Noordrijn-Westfalen, Deutsche Bahn en Keolis Nederland. Voor bezitters van een ov-chipkaart wordt het door de in- en uitcheckpaal makkelijker om van en naar Gronau te reizen. Voor NS-abonnementhouders wordt het daarnaast ook voordeliger. Zij profiteren als zij bijvoorbeeld een studentenreisproduct of een Weekend Vrij abonnement hebben, waarmee ze voor een vast bedrag vrij kunnen reizen.

Europees jaar van het spoor

Het jaar 2021 is door de Europese Unie uitgeroepen tot ‘Europees jaar van de spoorwegen’. De trein wordt gezien als een veilig en duurzaam vervoermiddel en het gebruik hiervan wordt gestimuleerd. In het kader van dit jaar is ook de Blauwnet-paal op station Gronau gerealiseerd. De EU hoopt door dit spoorwegbeleid belemmeringen van het reizen tussen landen weg te nemen en de economische groei te bevorderen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X