Minister-president Nedersaksen Stephan Weil op bezoek in Nederland

Minister-president Nedersaksen Stephan Weil op bezoek in Nederland
Minister-president Stephan Weil (2021). Foto (c) Niedersächsische Staatskanzlei/Henning Scheffen

Stephan Weil, de minister-president van de Duitse deelstaat Nedersaksen, brengt op 2 en 3 februari een bezoek aan Den Haag. Het bezoek op uitnodiging van premier Mark Rutte stond eigenlijk al gepland in maart 2020, maar ging destijds als gevolg van de coronapandemie niet door.

“De afgelopen decennia is tussen Nederland en Nedersaksen een zeer nauwe, op intensieve samenwerking gebaseerde verstandhouding ontstaan,” zegt Weil. “We kunnen concluderen dat Nedersaksen en Nederland nader tot elkaar zijn gekomen. Het is wellicht typerend dat dit één van de weinige grenzen in Europa is die tijdens de coronapandemie altijd open is gebleven. Aan beide zijden van de grens was hiervoor veel waardering.”

Samenwerken bij energiethema’s

“Ik reken erop dat we ook in de toekomst nauw met elkaar zullen blijven samenwerken, want zowel in Nedersaksen als in Nederland is energiebeleid een belangrijk thema,” vervolgt Weil. “Beide landen hebben momenteel te maken met een fundamentele reorganisatie van hun energievoorziening en richten zich op klimaatneutraliteit, het sterk uitbreiden van offshore windenergie en groene waterstof. Deze thema’s zullen dan ook centraal staan bij de gesprekken in Den Haag.”

Programma

Op donderdag 2 februari staat een gesprek met Hanke Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op het programma. Vervolgens zal minister-president Weil Attje Kuiken, partijleider en fractievoorzitter van de PvdA, ontmoeten. ’s Middags zal een gesprek met Rutte plaatsvinden. ’s Avonds ontvangen minister-president Weil en de Duitse ambassadeur in Den Haag een groep vertegenwoordigers uit de politiek en economie voor een gesprek over energiebeleid.

Op vrijdag 3 februari staat een gesprek met Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, op het programma. Daarna komt het bezoek tot een eind en zal Weil, passend bij het duurzame karakter van zijn bezoek, met de trein terugkeren naar Nedersaksen.

X