Mondkapjesplicht in Duitsland: waar krijg je welke boete?

Mondkapjesplicht in Duitsland: waar krijg je welke boete?

In de strijd tegen het coronavirus moet in Duitsland op steeds meer plekken een mondkapje worden gedragen. Niet alleen in supermarkten, winkels en het openbaar vervoer, maar steeds vaker ook op de weekmarkt en op school. Het niet dragen van een mondkapje kan Duitsers in bepaalde deelstaten op fikse boetes komen te staan.

In vier deelstaten komen mensen zonder mondkapje (nog) relatief goedkoop weg, blijkt uit een artikel van ZDF Heute. In Rijnland-Palts betaal je slechts €10,- als je geen mondkapje draagt, en in Hessen slechts €50,-. Bovendien krijg je in deze laatste deelstaat eerst een waarschuwing en volgt de boete pas bij een tweede overtreding. In Thüringen betaalt een overtreder €60,-.

In Nedersaksen is de boete nu nog €20,-, maar er staat een verhoging naar €150,- op stapel. Ook in Beieren, Sleeswijk-Holstein, Noordrijn-Westfalen en Mecklenburg-Voor-Pommeren krijgen mensen een boete van €150,- wanneer ze geen mondkapje dragen op plekken waar dit wel verplicht is. Voor de laatste twee deelstaten geldt deze boete alleen voor het negeren van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer.

Echt duur wordt het pas in Baden-Württemberg en Berlijn. In eerstgenoemde deelstaat betalen overtreders een boete tussen €25,- en €250,-. In Berlijn gaat het zelfs om een bedrag tussen €50,- en €500,-. Deze boete kan men in Berlijn ook krijgen wanneer de minimale afstand van 1,5 meter niet aangehouden wordt.

In de deelstaten Brandenburg, Bremen, Hamburg, Saarland, Saksen en Saksen-Anhalt zijn er vooralsnog geen bedragen voor boetes vastgesteld.

Mondkapjes op school

In Noordrijn-Westfalen begonnen de scholen gisteren weer. Na lange discussies werd er in deze deelstaat een mondkapjesplicht voor scholieren en docenten uit het basisschoolonderwijs, het voortgezet onderwijs en op de ‘Berufsschulen’ ingevoerd. Zij dienen een mondkapje te dragen op het schoolplein, in de gangen, op weg naar de klas en deels ook in de klas. Hoe dat in de praktijk gaat, is te zien in een reportage van NOS-correspondent Wouter Zwart op een gymnasium in Kleve.

X