Nederland geen hoogrisicogebied meer voor Duitsland

Nederland geen hoogrisicogebied meer voor Duitsland

Duitsland heeft Nederland met ingang van 30 mei 2021 van de lijst met ‘hoogincidentiegebieden’ gehaald. Dat betekent dat Nederland nu weer ‘gewoon’ risicogebied is, waardoor de regels omtrent testen, aanmelden en in quarantaine gaan bij een reis naar Duitsland versoepeld zijn.

Reizigers die vanuit Nederland naar Duitsland reizen, moeten zich nog steeds wel registreren en een negatieve testuitslag bij zich hebben. In tegenstelling tot voorheen is het nu echter toegestaan om deze test binnen 48 uur na aankomst in Duitsland te doen. Daarnaast bestaat er een quarantaineplicht. Die kan echter per direct worden beëindigd wanneer de reiziger een negatieve testuitslag kan laten zien, kan aantonen dat hij of zij van Covid-19 genezen is of al volledig gevaccineerd is. Personen die al volledig gevaccineerd zijn en waarvan de laatste vaccinatie ten minste 14 dagen geleden is, hoeven bovendien geen negatief testbewijs bij zich te hebben.

Uitzonderingen

Voor reizigers die vanuit Nederland naar Duitsland reizen, geldt nog steeds dat zij zich al voordat zij het land binnenreizen moeten registreren via www.einreiseanmeldung.de. Personen die minder dan 24 uur in Nederland zijn verbleven of die vanuit Nederland minder dan 24 uur in Duitsland zijn geweest, zijn uitgezonderd van de registratieplicht en de quarantaineplicht. Dat geldt ook voor grenspendelaars (werk, studie, school).

Ook personen die naar Duitsland zijn gereisd om eerstegraads familieleden, de echtgenoot of de partner te bezoeken, of personen die op grond van gedeeld zorg- of omgangsrecht naar Duitsland zijn gereisd, hoeven zich niet te registreren wanneer zij minder dan 72 uur in Duitsland zijn verbleven. Daarnaast hoeven zij niet in quarantaine.

Meer informatie over de registratieplicht, de quarantaineplicht en de testplicht en de uitzonderingen daarop is hier te vinden.

Duitsland krijgt nog steeds oranje reisadvies

Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken geeft momenteel overigens nog wel een oranje reisadvies voor Duitsland af en roept burgers op om alleen naar Duitsland te reizen als dat noodzakelijk is. Ook in Duitsland geldt nog een ‘Reisewarnung’ voor reizen naar Nederland: van niet noodzakelijke reizen naar het buurland wordt afgeraden.

X