Nederlanders en Duitsers ontwikkelen samen Woordenboek der Zorg

Nederlanders en Duitsers ontwikkelen samen Woordenboek der Zorg

In het kader van taNDem, een grensoverschrijdend kunst- en cultuurproject van de EUREGIO in Gronau, gaan The Big Draw Nijmegen en Burg Hülshoff – Center for Literature Münster samen met verschillende partners het gemeenschappelijke Woordenboek der Zorg/Wörterbuch der Fürsorge ontwikkelen.

Het naslagwerk moet tweetalig worden en zal zijn opgebouwd uit tekst en illustraties. Er staan verschillende vragen centraal, zoals: wat zijn onze maatschappelijke drijfveren, en wat verlamt ons? Wie draagt lokaal en globaal zorg voor wie? Waar halen wij de moed en/of energie vandaan om zorg te dragen voor anderen? Is het nodig en tijd om sociaal anders te gaan denken? Het doel is een compendium van verschillende verhalen, posities, vragen en afbeeldingen over de grote vraag: who cares (for whom)?

Zorg is essentieel voor de samenleving

Tijdens een reeks workshops wordt de inhoud van het Woordenboek der Zorg samen met deelnemers gecreëerd. Daarbij bieden vier kunstenaars hun ondersteuning aan: uit Nederland de illustratrice Krista Burger, uit Duitsland de dichteres Lütfiye Güzel, illustrator Stefan Mosebach en vertaalster Anna Eble. Tijdens twee workshopweekenden in Münster en Havixbeck worden er verhalen en fragmenten over de zorg verzameld. Zorg is essentieel voor de samenleving – ongeacht milieu, generatie of herkomst. Sommigen zijn jong en worden erbij betrokken; anderen dragen niet alleen zorg voor hun kinderen, maar ook voor hun hulpbehoevende ouders of partners. Weer anderen hebben zorg nodig vanwege hun leeftijd of omdat ze in het alledaagse leven niet meer zelfstandig kunnen meekomen. Daarnaast zijn er mensen die om uiteenlopende redenen hun land van herkomst hebben moeten ontvluchten, hier naartoe kwamen en in de zorgsector werkzaam werden.

Grensoverschrijdend project

Wörterbuch der Fürsorge/Woordenboek der Zorg is een coproductie van Burg Hülshoff – Center for Literature en The Big Draw Nijmegen, gesubsidieerd door het Fonds Soziokultur en het Fonds voor Cultuurparticipatie vanuit het programma Jonge Kunst. Het project wordt uitgevoerd als onderdeel van taNDem, een grensoverschrijdend kunst- en cultuurproject van de EUREGIO in Gronau, en wordt gefinancierd door INTERREG.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X