Nederlands-Duits doeboek voor scholieren over 75 jaar vrijheid uitgebracht

Nederlands-Duits doeboek voor scholieren over 75 jaar vrijheid uitgebracht

75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog en 2020 stond dan ook in het teken van 75 jaar vrijheid. Acht Nederlandse en zeven Duitse gemeentes hebben daarom samen met de euregio rijn-maas-noord, de Stichting Vredeseducatie en de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn een doeboek voor scholieren ontwikkeld. Thema is 75 jaar vrijheid.

Theo Bovens, Gouverneur van de Provincie Limburg, en Birgitta Radermacher, Regierungspräsidentin van het Regierungsbezirk Düsseldorf, reikten deze week het eerste exemplaar van het boek uit aan een Nederlandse en een Duitse scholier. Dat gebeurde in het nieuwe bezoekerscentrum van de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn, in het bijzijn van burgemeester Luc Winants van de gemeente Venray.

Tweetalige uitgave

Het speel- en leerboek richt zich op Nederlandse en Duitse scholieren tussen 10 en 14 jaar. In het boek staan puzzels, verhalen, raadsels en wetenswaardigheden over vrijheid en democratie. Daarnaast vinden de scholieren in het boek lokale verhalen van gemeenten in Noord-Limburg en aangrenzende Duitse gemeenten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het boek is in het Nederlandse en in het Duits uitgebracht. In beide boeken is een hoofdstuk met een perspectiefwisseling te vinden. Duitsers kunnen in het Duitse boek een hoofdstuk lezen over de bevrijding en de wederopbouw vanuit Nederlands perspectief, en de Nederlandse scholieren ervaren deze periode vanuit Duits perspectief.

Gratis verkrijgbaar

Het boek heeft een oplage van 25.000 exemplaren en wordt gratis verspreid op scholen en recreatieoorden in de gemeenten Bergen, Beesel, Horst aan de Maas, Gennep, Mook en Middelaar, Peel en Maas, Venlo en Venray. In Duitsland is het boek in Goch, Weeze, Kranenburg, Uedem, Geldern, Bedburg-Hau en Kevelaer te verkrijgen. Daarnaast kunnen scholieren een exemplaar bij de Duitse Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn ophalen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X