Nieuwe grensoverschrijdende fietsroute tussen Denekamp en Nordhorn

Nieuwe grensoverschrijdende fietsroute tussen Denekamp en Nordhorn
©MarketingOost - Ebo Fraterman

‘Langs water. Door natuur. Zonder grenzen.’: zo luidt de slogan van de nieuwe Alte Kanalallee Naturtour. Deze circa 44 kilometer lange grensoverschrijdende fietsroute, met als uitgangspunt het Almelo-Nordhornkanaal, verbindt sinds vorige week het Twentse Denekamp met het Duitse Nordhorn. Vier jaar geleden besloten de gemeente Dinkelland, waar Denekamp onder valt, en Stadt Nordhorn de handen ineen te slaan en een samenwerking op te zetten. Op woensdag 22 juni was het zover en werd het samenwerkingsproject op feestelijke wijze afgerond bij Camping Papillon Country Resort in Denekamp.

Regionale attracties

Beide gemeenten hebben zich gezamenlijk ingezet voor verschillende onderdelen van de nieuwe fietsroute. Het fietspad langs het Almelo-Nordhornkanaal lag er bijvoorbeeld al, maar kon wel wat aanpassingen gebruiken. Zo was het fietspad in Duitsland breder dan in Nederland, maar is dit inmiddels over een lengte van 4,3 km gelijkgetrokken door het Nederlandse pad te verbreden. Daarnaast is er langs de route een turfschip geplaatst, waar fietsers meer informatie kunnen vinden over de historie van het kanaal. Verder is het groen langs het kanaal gesnoeid en zijn er aanlegsteigers geplaatst. Ook is de Commiezenhut gerenoveerd. Langs de route vinden fietsers bekende regionale attracties, zoals landgoed Singraven, de Vechtesee, Nederlands oudste aquaduct en een nostalgisch douanehuisje. Voor wie met de kano of fluisterboot op pad wil, is het ook mogelijk om deze te huren.

Succesvolle samenwerking

De regionale wethouders zijn tevreden over het verloop van de samenwerking. Wethouder Benno Brand van gemeente Dinkelland zegt hierover het volgende: “Ik vind dat we hartstikke trots mogen zijn op deze bijzondere route die we met elkaar hebben neergezet. We hebben de kansen gepakt die de grensregio biedt en dat vertaalt zich in een mooie en leerzame fietsroute. Een echte aanvulling voor het routenetwerk.” Wethouder Thimo Weitemeier van Stadt Nordhorn sluit zich hierbij aan: “We hopen dat de fietsroute volop gebruikt gaat worden door alle inwoners van deze regio en toeristen. De grensoverschrijdende samenwerking binnen het project heeft er in elk geval al voor gezorgd dat wij elkaar als buurtgemeenten vaker zijn gaan opzoeken. De samenwerking verliep goed. Dit biedt zeker kansen voor de toekomst.”

Interreg

De Alte Kanalallee Naturtour wordt mede mogelijk gemaakt door het subsidieprogramma Interreg V A Deutschland-Nederland. Ook de Provincie Overijssel en het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung hebben een financiële bijdrage geleverd.

Meer informatie over de route is hier te vinden.

X