Online speeddatesessie van Nederlands-Duitse businessclubs krijgt vervolg

Online speeddatesessie van Nederlands-Duitse businessclubs krijgt vervolg
Deelnemers aan de vorige speeddatesessie op 15 oktober 2020.

De virtuele netwerkbijeenkomst van vijf Duits-Nederlandse Businessclubs uit de grensregio op 15 oktober 2020 bleek een ongekend succes. 44 personen maakten op die dag gebruik van deze innovatieve manier van netwerken en konden na afloop terugkijken op een geslaagde bijeenkomst. Voor de initiatiefnemers van deze online speeddatesessie, Anouk Ellen Susan, voorzitster van de Deutsch-Niederländische Gesellschaft Köln e.V., en Wouter Timmermans, voorzitter van Stichting Duits-Nederlandse Businessclub Gelderland, was de positieve feedback van veel deelnemers een aanmoediging om voor het eerste halfjaar 2021 drie nieuwe online bijeenkomsten in te plannen. “Juist omdat persoonlijke contacten momenteel bijna niet mogelijk zijn, biedt deze wijze van netwerken uitkomst”, aldus Susan. “We moeten tenslotte samen vooruit en met elkaar weerbaar zijn.”

Anouk Ellen Susan tijdens de vorige speeddatesessie.

Op donderdag 14 januari a.s. is het weer zover. Zeven deelnemende organisaties steken op die dag tijdens een speeddatesessie tussen 12.00 en 13.00 uur de koppen bij elkaar, uiteraard onder inachtneming van de geldende afstandsregels – niet zo moeilijk, gezien deze bijeenkomst uitsluitend online plaatsvindt. Op 18 maart 2021 volgt dan een meer inhoudelijke lunchbijeenkomst, waarvan het thema nog nader bepaald wordt. Op 26 mei 2021 hebben belangstellende ondernemers opnieuw de gelegenheid om elkaar tijdens een speeddatesessie op een gezellige manier te leren kennen.

„Op een relatief eenvoudige manier en zonder onkosten met elkaar in gesprek gaan“

Ontstaan is het idee tijdens de regelmatige gesprekken met de voorzitters van de businessclubs aan beide zijden van de grens: de Duits-Nederlandse Businessclub Kleve, de Stichting Duits-Nederlandse Businessclub Gelderland, de Business Club Maas Rhein en Grenzhoppers. Omdat in tijden als deze netwerkbijeenkomsten niet of nauwelijks plaats kunnen vinden, leek het de initiatiefnemers nuttig om eens te kijken of men ondanks de restricties van de pandemie gezamenlijk iets innovatiefs op de rails zou kunnen zetten. Naast de vijf genoemde organisaties zijn inmiddels ook de Deutsch-Niederländische Businessclub der IHK Aachen en de Deutsch-Niederländische Gesellschaft München van de partij.

“Wij zien onze speeddatesessie niet alleen als een eerste kennisbijeenkomst van partners in de grensregio. Het perspectief is breder van opzet: businessclubleden in heel Nederland en Duitsland kunnen voortaan op een relatief eenvoudige manier en zonder onkosten met elkaar in gesprek gaan. Niet alleen om leuke contacten op te doen, maar ook om business te genereren. Uiteindelijk halen we er werk uit, dat is mijn verwachting”, aldus mede-initiatiefnemer Timmermans.

Netwerken in breakoutrooms 

De eerstvolgende bijeenkomst start op 14 januari a.s. om 12.00 uur. De deelnemers krijgen enkele dagen van tevoren per mail een link toegestuurd met de uitnodiging voor een Zoommeeting. Na een welkomstwoord krijgen de businessclubs in het kort de gelegenheid zich aan de anderen voor te stellen. Vervolgens gaan de deelnemers in kleine groepen tien minuten de zogenaamde breakoutrooms in, waar ze elkaar kunnen leren kennen en hun netwerk kunnen uitbreiden. Na elke ronde gaat iedereen verder naar de volgende ruimte. In totaal zijn er zo’n vijf speeddatingrondes gepland, zodat iedere deelnemer met vijftien anderen in contact komt. Aan het eind van het uurtje speeddaten komen alle deelnemers dan weer in de digitale groepsruimte bij elkaar om de initiatiefnemers van feedback te voorzien.

“Leuk om mensen te ontmoeten die beseffen dat werken en leven in en met twee culturen uitdagingen met zich meebrengt, en daarmee dus ook kansen”, aldus intercultureel trainer Anke Dorenbos in haar reactie op de speeddate sessie van medio oktober. “Das schmeckt nach mehr! Wichtig ist, dass in der deutsch-niederländischen Community ein stetiger Austausch stattfindet. Davon wird jede/r grenzüberschreitend profitieren“, so das Feedback von José de Baan vom Niederländisch-Deutschen Businessclub Kleve. „Für mich steht schon jetzt fest: eine Veranstaltung wie diese werden wir in nächster Zeit öfters organisieren.“

Aanmelden 

Belangstellenden voor de online speeddatebijeenkomst op 14 januari 2021 kunnen zich aanmelden via hun eigen businessclub of organisatie, of via e-mail: vorstand@dng.koeln.

X