Ontwikkeling Duits bedrijventerrein aan Nederlandse grens in volle gang

Ontwikkeling Duits bedrijventerrein aan Nederlandse grens in volle gang
(c) Gemeinde Niederkrüchten / Entwicklungsgesellschaft „Energie- und Gewerbepark Elmpt“ mbH

Vlak bij het Duitse Elmpt (gemeente Niederkrüchten), net over de grens bij Roermond, willen diverse partijen een groot industrie- en bedrijventerrein ontwikkelen op het voormalige militaire vliegveld RAF Brüggen. Het nieuwe terrein biedt grote mogelijkheden voor Duitse én Nederlandse ondernemers.

De Gemeinde Niederkrüchten, de Kreis Viersen en de Wirtschaftsförderungsgesellschaft für den Kreis Viersen hebben de handen ineengeslagen en vormen samen Energie- und Gewerbepark Elmpt (EGE) mbH, de organisatie die de ontwikkeling van het voormalige vliegveld aanstuurt.

Het vliegveld was van 1953 tot 2001 een steunpunt van de Britse luchtmacht, de Royal Air Force (RAF). Nadat de RAF zich in 2002 uit Duitsland terugtrok, werd de basis overgedragen aan de Britse landmacht. Deze doopte de basis ‘Javelin Barracks’ en gebruikte het terrein tot 2015 als legersteunpunt. Daarna verliet ook de landmacht het 882 hectare grote terrein.

Bedrijventerrein biedt grote voordelen

(c) Gemeinde Niederkrüchten / Entwicklungsgesellschaft „Energie- und Gewerbepark Elmpt“ mbH

Volgens Frank Grusen van Gemeinde Niederkrüchten biedt het toekomstige bedrijventerrein ondernemers grote voordelen. “Allereerst is het terrein enorm groot: van de 882 hectare is er maar liefst 150 hectare beschikbaar voor bedrijven. Zulke grote bedrijventerreinen zijn er maar weinig – in deze regio, links van de Rijn, is dit het enige in zijn soort. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, en we streven dan ook naar een mooie mix van bedrijven”, legt Grusen uit. Daarnaast is de ligging van het industrieterrein optimaal: het ligt op een steenworp afstand van de Nederlandse grens, dicht bij Roermond, en vanaf de snelweg A52 ben je er binnen enkele minuten. Gepland is bovendien om op de voormalige start- en landingsbaan onder andere zonnepanelen en windturbines te plaatsen. Een deel van de bedrijven op het terrein kan dan gebruikmaken van deze duurzame energie.

Veel ruimte voor bedrijven uit het mkb

Ook de inwoners van de gemeente Niederkrüchten zullen van het nieuwe industrieterrein profiteren, zegt Grusen. De gemeente hecht er grote waarde aan dat er op het nieuwe terrein ook ruimte is voor lokale en regionale bedrijven uit het mkb. “Circa 20 hectare zal dan ook voor hen gebruikt worden”, aldus Grusen. Het bedrijventerrein kan daarnaast duizenden banen opleveren.

Het terrein is gelegen in een bosrijke omgeving en ook op het terrein zelf is veel natuur te vinden: maar liefst 600 hectare. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe plannen, ook voor de inwoners van Niederkrüchten, is dat deze natuur behouden blijft. Ook de golfbaan van golfclub Elmpter Wald zal blijven – deze is van groot belang voor het toerisme.

Al veel interesse van ondernemers

(c) Gemeinde Niederkrüchten / Entwicklungsgesellschaft „Energie- und Gewerbepark Elmpt“ mbH

Welke partijen er in het terrein zullen gaan investeren, is nog niet bekend. Desalniettemin is er al veel interesse voor het bedrijven- en industrieterrein. “Nu er langzaamaan meer informatie over de ontwikkeling naar buiten komt, melden zich steeds meer geïnteresseerde ondernemers bij ons”, zegt Tobias Hinsen, een van de directeuren van EGE mbH. “We merken echt dat het een project is dat in de regio leeft en met veel interesse gevolgd wordt. De ontwikkeling zal immers veel invloed op de regio gaan uitoefenen: niet alleen omdat er nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan, maar bijvoorbeeld ook doordat er veel nieuwe woningen gebouwd zullen gaan worden.”

 

 

 

 

Dit artikel is in samenwerking met Standort Niederrhein ontstaan. Standort Niederrhein biedt informatie, advies en ondersteuning aan Nederlandse ondernemers die graag zakelijke activiteiten in de Duitse regio Niederrhein willen ontplooien

X