Op reis naar onze oosterburen tijdens de Dag van de Duitse taal

Op reis naar onze oosterburen tijdens de Dag van de Duitse taal
Op reis door Duitsland. Op de foto: het middeleeuwse stadje Rothenburg ob der Tauber.

Sinds 2012 organiseert de Actiegroep Duits, bestaande uit de Duitse ambassade in Den Haag, de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK), het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), het Goethe-Institut Niederlande en de Zentralstelle für das Auslandsschulwesen (ZfA), de Dag van de Duitse taal om het belang van de Duitse taal voor Nederland onder de aandacht te brengen. Dit jaar vindt de Dag van de Duitse taal plaats op dinsdag 11 oktober en valt daarmee samen met de jaarlijkse Duitslanddag.

In heel Nederland brengen scholen, organisaties en bedrijven een ode aan de Duitse taal. Dat is niet zonder reden: het tekort aan leraren Duits en de precaire situatie van het school- en studievak Duits hebben verstrekkende gevolgen. Niet alleen voor de economie – Duitsland is nog steeds de belangrijkste handelspartner voor Nederland – maar ook voor de politieke en culturele betrekkingen met ons buurland. Om zowel in het onderwijs als in het bedrijfsleven meer aandacht te vragen voor het Duits, is de Dag van de Duitse taal in het leven geroepen.

Thema 2022: ‘Reisen’

Het thema van de Dag van de Duitse taal is dit jaar ‘Reisen’. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn populaire vakantielanden onder Nederlanders, wat ‘Reisen’ een geschikt onderwerp voor de Dag van de Duitse Taal maakt. Veel middelbare scholen organiseren hun eigen activiteiten, zoals Duitse muziek in de aula, een Duitse filmmiddag of het gezamenlijk genieten van Duitse hapjes. Ook de Actiegroep Duits organiseert voor scholieren verschillende activiteiten met een reisthema, zoals een nationale quiz waarbij klassen een Duits etentje kunnen winnen op kosten van uitgeverij Noordhoff of een digitale escape room. Ook is er een opdrachtenboekje gemaakt waarmee leerlingen kennis kunnen maken met verschillende Duitse plaatsen en gewoontes. Voor het volwassen publiek dat zijn Duitse spreekvaardigheid wil verbeteren, wordt een online Sprachstammtisch Nacht georganiseerd. Via Zoom worden reisverhalen uitgewisseld en spelletjes gespeeld. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden via het aanmeldformulier.

Meer informatie over de Dag van de Duitse taal is te vinden op de website van Mach Mit! Naast de organisatie van de Dag van de Duitse taal verzorgt dit initiatief van de Actiegroep Duits lesmaterialen, gastlessen met de ‘Mach-mit-Mobil’, de verkiezing van de Docent Duits van het jaar en vele andere activiteiten.

X