Plan voor gratis openbaar vervoer in Duitsland

Plan voor gratis openbaar vervoer in Duitsland

De Duitse ministers Barbara Hendricks (SPD, Milieu), Christian Schmidt (CSU, Verkeer) en kabinetschef Peter Altmaier (CDU) hebben een plan voor gratis openbaar vervoer in Duitsland ingediend. Deze maatregel zou kunnen bijdragen aan een betere luchtkwaliteit.

Duitsland heeft moeite met het terugdringen van schadelijke uitlaatgassen en moet hier van de Europese Commissie nu echt werk van maken. Ons buurland ziet gratis openbaar vervoer als een mogelijkheid om mensen uit hun auto te krijgen. De Duitse regering wil op korte termijn een proef met gratis openbaar vervoer starten in vijf Duitse steden (Bonn, Essen, Herrenberg, Reutlingen en Mannheim).

Het plan stuit op kritiek van de het Verband Deutscher Verkehrsunternehmen (VDV) vanwege de hoge kosten. Er zou 12 miljard nodig zijn om het gehele Duitse regionale ov gratis te maken. Vanwege de verwachte groei in reizigers zijn daarnaast nog eens miljarden nodig voor nieuwe bussen, treinen en personeel.

De Europese Commissie wil mogelijk in maart naar het Europese gerechtshof stappen omdat Duitsland niet aan de Europese milieunormen voldoet. Dit zou kunnen leiden tot hoge boetes voor de Duitse regering.

X