Pleidooi voor snelle en goedkope treinen naar Duitsland

Pleidooi voor snelle en goedkope treinen naar Duitsland

De NS en ProRail willen snellere treinverbindingen naar Duitse steden zoals Berlijn. De trein moet op korte afstanden een volwaardig alternatief worden voor het vliegtuig, vinden NS-topman Roger van Boxtel en ProRail-directeur Pier Eringa.

Vanaf april reis je met de Eurostar binnen vier uur vanuit Amsterdam naar Londen. Ook Parijs is binnen drie uur met de Thalys te bereiken. Maar wil je met de trein naar Berlijn, dan duurt deze rit toch al gauw 6,5 uur. Te lang, vindt NS-topman Roger van Boxtel. “Wil de trein op een afstand van vijfhonderd à zeshonderd kilometer echt een alternatief voor het vliegtuig worden, dan moet er wat gebeuren. Ook Keulen en Frankfurt moeten beter”, zegt hij in de Telegraaf. Er vinden momenteel verkennende gesprekken plaats met de Deutsche Bahn over een snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn.

Trein moet goedkoper en sneller

Ook ProRail-directeur Pier Eringa laat aan de NOS weten dat reizigers op korte trajecten binnen Europa vanuit milieuoogpunt beter de trein kunnen nemen dan het vliegtuig. Nu is vaak het vliegtuig sneller en voordeliger. Eringa erkent dat treintickets goedkoper moeten worden, anders prijst het spoor zichzelf de markt uit. Om de treinen sneller te laten rijden, moeten kleine tussenstations in beide landen over worden geslagen. Nu vindt in Bad Bentheim nog een locomotiefwissel plaats, aangezien het Duitse en het Nederlandse spoor verschillende soorten stroom gebruiken. Volgens Eringa moeten we af van de oude, dure spoorsystemen en overstappen naar moderne, goedkope systemen die met elkaar kunnen praten.

Petitie voor snelle trein naar Berlijn

Pelle Berting van Greenpeace Nederland reist regelmatig naar Berlijn en is een petitie gestart voor een snelle treinverbinding naar de Duitse hoofdstad. Hij heeft inmiddels bijna 7.500 handtekeningen verzameld. Zijn missie is duidelijk: stop met het aanbieden van spotgoedkope vliegtickets voor korte afstanden en maak de trein concurrerend. “Zo bouwen we stap voor stap aan ’n netwerk van comfortabele en betaalbare hogesnelheidslijnen in Europa”, aldus de petitie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X