Samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen centraal tijdens Die Tolle Woche

Samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen centraal tijdens Die Tolle Woche
In 2021 vond de Grenslandconferentie digitaal plaats. Foto: Land NRW / Andrea Bowinkelmann

Die Tolle Woche in Enschede, van 25 september t/m 3 oktober, belooft dit jaar een belangrijke week te worden – voor de Euregio én voor de samenwerking tussen Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW). De jaarlijkse Duitse week in Enschede bestaat dit jaar uit evenementen die zowel voor de inwoners van de Euregio als voor betrokkenen uit heel Nederland en Noordrijn-Westfalen interessant zijn. Een overzicht van de belangrijkste activiteiten.

Grenslandconferentie

Op 30 september vindt in het Enschedese Wilminktheater de Grenslandconferentie plaats. De Grenslandconferentie is een jaarlijkse conferentie voor alle betrokkenen uit Nederland en Noordrijn-Westfalen die zich bezighouden met grensoverschrijdende samenwerking. Tijdens deze conferentie wordt de Grenslandagenda besproken. Hier staan de doelen en acties omtrent de grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen voor het komende jaar in. De nadruk zal dit jaar liggen op de impact op en de samenwerking in de grensregio tijdens de coronacrisis.

Sparkassen Münsterland Giro

Op zondag 3 oktober vindt de Sparkassen Münsterland Giro (ofwel: ‘Ronde van Münsterland’) plaats. Dit is een groot wielerevenement in Noordrijn-Westfalen. De start van dit evenement is ieder jaar in een andere Duitse stad; de finish altijd in Münster. Bijzonder is dat dit jaar Enschede de primeur krijgt om als eerste Nederlandse stad de start te mogen organiseren. Enschede en Münster gingen in 2020 een partnerstad-alliantie aan, die op dinsdag 21 september 2021 officieel ondertekend werd. Hiermee willen zij de samenwerking tussen beide steden en in het hele grensoverschrijdende gebied intensiveren. Om deze reden heeft Stadt Münster aan gemeente Enschede nu de primeur gegeven om de start van de Giro te organiseren.Op deze manier laten Münster en Enschede zien wat grensoverschrijdende samenwerking kan doen op bestuurlijk, sportief en cultureel gebied.

Evenementen voor inwoners Euregio 

Naast deze twee grote evenementen vinden er tijdens Die Tolle Woche tal van feestelijke en informatieve evenementen voor de inwoners van de Euregio plaats. Zo is er dit jaar o.a. de tweede editie van Heel Euregio Bakt, is er een informatiemiddag over studeren in Duitsland, doen scholieren mee met het jeugdevenement FeierZeit, is er het Euregio-kampioenschap Slow Biking en een songwriting camp. Bekijk het hele programma op https://dietollewoche.eu/.

X