Utrechtse scholieren winnen Duitse Hiphop-Battle

Utrechtse scholieren winnen Duitse Hiphop-Battle
De winnaars van de Duitse Hiphop-Battle. © Paul Kerssemakers

De groep Die Reisenden van het St. Bonifatiuscollege in Utrecht heeft deze week de Duitse Hiphop-Battle gewonnen. Deze educatieve rap-wedstrijd werd georganiseerd door het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Leerlingen van zeven scholen uit het hele land stonden op woensdag 30 november met hun zelfgeschreven Duitse hiphop-nummers op het podium van The Jungle in Amsterdam. Die Reisenden overtuigden met hun lied ‘Durch die Zeit’. “Jullie hebben er een feestje van gemaakt, het hele plaatje klopte – zélfs jullie kleding matcht met de tekst”, aldus de jury.

In het kader van het groeiende lerarentekort en de verminderde instroom bij opleidingen Duits vindt het DIA het belangrijk om de Duitse taal van een andere kant te belichten. De rijkdom en originaliteit van de Duitse taal en (populaire) cultuur stonden daarom centraal op 30 november.

Volgens docenten van de deelnemende scholen is de Hiphop-battle een creatieve formule om scholieren op een laagdrempelige manier enthousiast te maken voor het schoolvak. Het project sluit aan bij vernieuwende ideeën over taalonderwijs. „Ik ben super trots! We hebben zelfs in de tussenuren en de gymles nog geoefend“, aldus docente Emeliy Haanstra van het St. Bonifatiuscollege.

Voorbereiding

Na een kennismaking met de Duitse hiphopcultuur in de vorm van lesmateriaal, schreven leerlingen uit 3- en 4-vmbo en 3-havo tijdens hun lessen Duits een eigen rap in het Duits. Het thema: ‘Zukunft’. Na een interne competitie vaardigde elke school de beste rapgroep naar de Hiphop-Battle af. Op 30 november werkten de leerlingen vervolgens onder leiding van de Duitse hiphop-docenten van X-Vision Ruhr uit Bochum in workshops verder aan hun teksten en performance. Na de workshops stonden de leerlingen met hun eigen act op het podium.

Kennismaken met Duitstalige muziek

Tijdens het hele project trainden de leerlingen allerlei taalvaardigheden: luisteren, begrijpend lezen, schrijven en spreken. “Bovendien maakten ze kennis met nieuwe Duitstalige muziek en werden de leerlingen aangespoord om hun eigen gedachten over hun toekomst op een originele manier vorm te geven,” zegt Eline Hakvoort, onderwijsmedewerker bij het DIA. In het voorbereidende lesmateriaal had het DIA raps van bekende Duitse artiesten uitgezocht, die gaan over opgroeien, veranderingen, idealen en toekomstperspectieven.

Als beste groep wonnen Die Reisenden een reis naar Movie Park Germany in Bottrop inclusief overnachting.

X