Volop gezelligheid op de kerstmarkten vlak over de Duitse grens

Volop gezelligheid op de kerstmarkten vlak over de Duitse grens
De kerstmarkt in Osnabrück. Foto (c) Tourismusgesellschaft Osnabrücker Land mbH, Max Wiesenbach.

De dagen worden korter, de blaadjes aan de bomen verkleuren: het aftellen naar kerst kan beginnen. In Duitsland heeft deze periode extra bijzondere flair: in de weken voor kerst vind je in vrijwel iedere Duitse stad een kerstmarkt. Ook vlak over de grens: in Grafschaft Bentheim, het Münsterland en het Osnabrücker Land kunnen bezoekers zich in november en december onderdompelen in de kerstsfeer met sfeervolle lampjes, genieten van jarenlange tradities en proeven van typische winterse lekkernijen.

Het wintersprookje van Münster

Foto (c) Münsterland e.V. Philipp Fölting

In Münster zijn vanaf 27 november tot en met 23 december niet één, niet twee, maar wel zes kerstmarkten met in totaal meer dan 300 kraampjes te vinden. Ze bevinden zich op loopafstand van elkaar en hebben allemaal hun eigen unieke sfeer. Zo kunnen bezoekers in één dag een heleboel zien en beleven. Glühwein, knoflookchampignons of gebrande kastanjes (Maronen) mogen niet ontbreken, net als kraampjes met ambachtelijk handwerk.

De oudste en grootste kerstmarkt van Münster, de Rathausmarkt, is te vinden rondom en op de binnenplaats van het stadhuis (Rathausinnnenhof) onder een romantische hemel van lichtjes. De nostalgische draaimolen laat kinderogen stralen. Andere kerstmarkten zijn te vinden op de Aegidiimarkt, aan de voet van de St.Lambertikirche (Lambertimarkt, t/m 22 december), de Hansewinkelplatz (X-MS Weihnachtsmarkt), bij het Kiepenkerl-monument (Kiepenkerl Weihnachtsmarkt) en bij de Überwasserkirche (Giebelhüüskesmarkt, t/m 22 december).

Kerstmarkt in kasteeldecor

Ook Burg Hulshoff in Havixbeck vormt het decor van een kerstmarkt. Foto (c) Münsterland e.V. Philipp Fölting.

Winterdromen worden van 10 tot 12 november werkelijkheid op Burg Hülshoff in Havixbeck. Creativiteit staat op deze kerstmarkt bij het imposante kasteel hoog in het vaandel: bij meer dan honderd kraampjes bieden bedrijven uit de regio woonaccessoires, cadeau-ideeën, mode en kunst aan. Ook livemuziek mag niet ontbreken en uiteraard komt de innerlijke mens niets tekort. Een ticket voor volwassenen kost 12 euro, kinderen van 4 tot 16 jaar betalen 1 euro.

Historie in Osnabrück

De kerstmarkt in Osnabrück staat bol van de geschiedenis. Deze wordt van 27 november tot en met 22 december in de oude binnenstad gehouden, tussen de markt en de kathedraal. Bezoekers kunnen hier naar hartenlust langs talloze kraampjes en door oude steegjes slenteren. Voor het historische stadhuis is een bijna honderd jaar oude draaimolen te vinden, en ook een adventskalender ontbreekt niet. Uniek aan Osnabrück: samen met de nachtwaker kunnen geïnteresseerden de toren van de Marienkirche beklimmen en van daaruit het adventspanorama bewonderen. Ook vanuit het reuzenrad kunnen zij vanaf grote hoogte een blik werpen op het mooi verlichte oude centrum. Andere hoogtepunten zijn de zes meter hoge notenkraker of ‘s werelds grootste nog werkende speeldoos met levensgrote figuren.

Handgemaakte schoonheid

Wie graag unieke Sinterklaas- en kerstcadeaus geeft, kan van 1 tot en met 17 december terecht op de kerstmarkt in Melle. Zeventien dagen lang worden de Rathausplatz en de Kirchplatz omgetoverd tot een waar kerstdorp waar talloze kunstenaars en ambachtslieden hun handgemaakte producten verkopen. Er worden unieke sieraden, kaarsen, kerstaccessoires, speelgoed, wollen en vilten artikelen en nog veel meer aangeboden.

Sprookjesachtig Nordhorn

Weihnachtsmarkt Nordhorn. Foto (c) VVV Nordhorn.

De kerstmarkt in Nordhorn is werkelijk een sprookje. Sfeervol ingerichte kraampjes, een gevarieerd programma en duizenden lichtjes laten de stad stralen. Voor de kleine bezoekers zijn er een sprookjesbos en een draaimolen. Uniek aan de Nordhornse kerstmarkt zijn de punchtochten: hierbij kan de stad vanaf het water worden verkend – en dat allemaal onder het genot van een warme mok glühwein. Voor de jongere gasten is er een kinderpunch verkrijgbaar, zodat iedereen van het spektakel kan meegenieten. De kerstmarkt in Nordhorn vindt plaats van 27 november tot en met 23 december.

Sfeervol shoppen

Bezoekers die naast unieke kerstcadeaus ook op zoek zijn naar een nieuwe kerstoutfit, komen in de Designer Outlet Ochtrup aan hun trekken. Van 21 november tot en met 7 januari is het outletcenter helemaal in kerstsferen gehuld en is hier een knusse kerstmarkt te vinden. Naast de bekende kerstartikelen is in Ochtrup een keur aan merkwinkels gehuisvest. Zo slaan winkelliefhebbers twee vliegen in één klap: in één dag kunnen zij hun Sinterklaas- en kerstcadeaus én een nieuwe wintergarderobe bij elkaar shoppen.

Meer informatie over de kerstmarkten over de grens is te vinden op www.geheimoverdegrens.nl/kerstmarkten.

Over Geheim over de grens

Vlak over de Nederlands-Duitse grens zijn volop geheimen te ontdekken: in de drie Duitse vakantieregio’s Münsterland, Grafschaft Bentheim en Osnabrücker Land, op slechts 2,5 uur rijden vanaf Utrecht, krijgen bezoekers dicht bij huis het gevoel heel ver weg te zijn. De drie regio’s, gelegen in de achtertuin van de Achterhoek, Twente, Groningen en Drenthe, zetten zichzelf in Nederland toeristisch op de kaart onder de naam Geheim over de grens.

X