Willem-Alexander en Máxima op bezoek in Rijnland-Palts en Saarland

Willem-Alexander en Máxima op bezoek in Rijnland-Palts en Saarland
De Porta Nigra in Trier.

Vandaag is een werkbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Saarland van start gegaan. Het werkbezoek duurt nog tot en met 12 oktober. Tegelijk met het werkbezoek van het koninklijk paar vindt ook een economische missie plaats, die wordt geleid door minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge. De economische missie richt zich op de thema’s ‘Veilige en Digitale Industrie’ en ‘eHealth en Ouderenzorg’.

De koning en koningin werden vanochtend in Mainz, bij de Staatskanselarij van Rijnland-Palts, ontvangen door minister-president Malu Dreyer. Na een nadere kennismaking volgde een lunch, die in het teken stond van ‘Raiffeisen 200 jaar’. Hierna vertrok het koninklijk paar naar Oberwesel, om daar tijdens een boottocht over de Rijn met Duitse en Nederlandse vertegenwoordigers van industrie, havenbedrijven, binnenvaart en overheid te spreken over verduurzaming en innovatie van de binnenvaartketen. Daarna stond een bezoek aan een wijngaard op het programma, waar Willem-Alexander en Máxima in gesprek gingen met Nederlandse en Duitse wijnboeren en onderzoekers. In de avond is het paar in Trier aanwezig bij het diner van de Nederlandse handelsdelegatie en hun Duitse counterparts.

Trier, Saarbrücken en Homburg

Op donderdag 11 oktober staan een bezichtiging van Trier en een bezoek aan een tentoonstelling over Karl Marx in het Rheinisches Landesmuseum op het programma. Daarna sluit het paar aan bij de economische missie Veilige en Digitale Industrie in Saarbrücken. Op vrijdag 12 oktober bezoeken Willem-Alexander en Máxima het Industrieel Werelderfgoed Völklinger Hütte, waar een bijeenkomst met deskundigen en internationale studenten over de ontwikkeling van de industrie- en arbeidscultuur in Europa plaatsvindt. Het werkbezoek wordt afgesloten in de Universiteitskliniek in Homburg, waar het paar aansluit bij de economische missie Life Sciences & Health. Hier wordt de Nederlands-Duitse samenwerking op het terrein van eHealth en ouderenzorg besproken en gedemonstreerd.

Economische missie

De economische missie is al op dinsdag 9 oktober van start gegaan en richt zich op het versterken van de banden tussen Nederlandse en Duitse bedrijven en instellingen die zich met de digitalisering van de industrie of met eHealth en ouderenzorg bezighouden. Het programma bevat verschillende onderdelen, zoals bezoeken aan bedrijven, overheids- en kennisinstellingen, seminars, workshops, matchmaking, netwerkevenementen en het Holland Trade Dinner. De missie duurt, net zoals het koninklijke werkbezoek, tot en met vrijdag 12 oktober.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) organiseert deze missie in nauwe samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Nederlandse ambassade in Berlijn, NBSO Stuttgart, NBSO Frankfurt, VNO-NCW/MKB-Nederland, FME en de Task Force Health Care.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X