Winnaars Euregionale Beroepenwedstrijd bekend

Winnaars Euregionale Beroepenwedstrijd bekend

Wie wordt ‘Euregionaal Verkoper 2022’? Die vraag stond centraal tijdens de finale van de achtste Euregionale Beroepenwedstrijd in de Stadthalle in Kleve. Op 8 juni streden daar tien studenten in het bijzijn van 100 tot 120 studenten om de titel door te laten zien hoe goed hun kennis van de buurtaal is. De Nederlandse Jesse van Meerveld en de Duitse Lorenz Ehling mochten zich de winnaars noemen. De publieksprijs ging naar de Duitse Maurice Ingenbold.

De vijf Nederlandse en vijf Duitse vakstudenten uit de detailhandel kregen ieder ongeveer vijf minuten de tijd om hun kennis van de vreemde taal te laten zien. Voor iedere kandidaat werd het podium omgebouwd tot een winkel die de spullen verkoopt waar de kandidaten gespecialiseerd in zijn. Een acteur die de vreemde taal beheerste kwam als klant binnen en bevroeg de studenten over zaken als productkwaliteit, esthetiek of functionaliteit. Op deze manier werden de studenten getoetst op hun productkennis en hun kennis van de vreemde taal.

“Crème de la crème van Euregio”

De wedstrijd werd door een vakjury geleid. Zij wezen uiteindelijk de twee winnaars aan. Daarnaast had ook het publiek een stem. Door middel van stembriefjes mochten zij hun favoriet aanwijzen. Deze publieksprijs ging naar Maurice Ingenbold, die met veel enthousiasme zijn acteur-klant aan nieuwe kleding hielp. De jury prees alle kandidaten: “Er zijn vandaag geen verliezers. Er zijn twee winnaars, en acht tweede prijzen. Uiteindelijk gaat het om jullie hoge kwaliteit bij het verkopen van producten in de vreemde taal. Jullie zijn de crème de la crème van de detailhandel en de Euregio.”

Scholen uit hele Euregio Rijn-Waal

Alle kandidaten waren afgevaardigden van verschillende scholen die door de gehele Euregio Rijn-Waal verspreid zijn. Vertegenwoordig waren het Graafschap College Doetinchem, Mercator BK Moers, Rijn IJssel Arnhem, Hans Böcker BK Oberhausen, Landstede Harderwijk, Ludwig Erhard BK Münster, Leijgraaf Oss/ Veghel, BK Borken en het Robert Schumann BK Essen.

Ler(n)ende Euregio 

De wedstrijd komt voort uit het project ‘Ler(n)ende Euregio’. De Euregio Rijn-Waal heeft hiervoor gelden vanuit de INTERREG V-pot vrijgemaakt. Ler(n)ende Euregio heeft een aantal doelstellingen gevormd: het verbreden van de horizon, het begrijpen van culturele verschillen en het leren van de vreemde taal, het verbeteren van verkoopvaardigheden en het vergroten van de kans op het vinden van een baan in het werkgebied van de Euregio Rijn-Waal. De Beroepenwedstrijd is een evenement waarbij al deze doelen samenkomen.

X