Kategorien Business News

Duurzaamheid die naar meer smaakt

Op de Dag van de Duurzaamheid op 8 oktober laat Fontys Crossing Borders zien dat ‘sustainability’ geen zweverig thema is, maar aan de basis ligt van heuse businessmodellen. Techniek student Sjoerd Brauer wint de eerste sustainability challenge voor zijn idee om voor Fontys elektrische auto’s aan te schaffen en te financieren.

Biersommelier André Kuppen van familiebrouwerij Gulpener trapt de dag af met een presentatie over duurzaam bier brouwen. Het Zuid-Limburgse bedrijf levert 16 biersoorten die allemaal het kwaliteitsstempel duurzaam dragen. Grondstoffen komen niet uit het verre buitenland maar uit een straal van 70 kilometer rond de brouwerij. Veertig Limburgse boeren telen zo’n 400 hectare brouwgerst en uit één dorp komt alle hop. Ook gebruikt men bronwater, ondanks dat dit duurder is dan leidingwater, elektriciteit komt uit duurzame bronnen, het toiletpapier is van gerecyclede bierviltjes en ga zo maar door. Gulpener, met 1,1% marktaandeel, moet het opnemen tegen de grote bierjongens en doet dat naar eigen zeggen succesvol door in te zetten op kwaliteit in plaats van kwantiteit. “Is die focus op kwaliteit niet nadelig voor het marktaandeel?”, vraagt een student. “Ons marketingbudget is bewust bescheiden, maar hoogopgeleiden in de Randstad hebben graag wat meer over voor een biologisch Gulpener pilsje. Ons doel is organisch te groeien en we halen op 17 miljoen omzet een rendement van 10%,” antwoordt André Kuppen.

Duurzame productideeën ontwikkelen kan op de achterkant van een bierviltje maar wie alle creativiteit in een groep effectief wil structureren, kan beter gaan scrummen. Vijf groepen van vijf studenten uit Duitsland, Nederland en andere landen krijgen de opdracht binnen twee uur een duurzaam stuk educatief kinderspeelgoed te ontwikkelen. Dat ‘scrum’ werkt, bewijzen de prototypes die de studenten trots presenteren.

Cradle to cradle consultant Bas van de Westerlo laat aan de hand van het nieuwe gemeentehuis in Venlo zien wat duurzaamheid in de bouwpraktijk betekent. Op de informatiemarkt staat onder meer het stadslandbouwinitiatief, het Beleg van Venlo. De bedoeling is dat Fontys en HAS studenten binnenkort een FoodChallenge aangaan over de productie en marketing van gezond voedsel. De Duitse standhouder We4planet laat zien dat iedere boom 10 kg CO² per jaar bindt en daarmee zorgt voor een beter milieu.

Bierproeven FontysGezellig is het bij het bierproeven. Student Jyusuf uit Indonesië vindt het duurzame Gulpener lekker smaken, vooral de afdronk. Sustainability is belangrijk voor hem als hij na zijn studie terug gaat naar Indonesië. “Daar is nog veel te verbeteren, bijvoorbeeld op de palmolieplantages.” Docent Marco van Lier nipt ook aan een glas uit een rijtje van drie: “Gulpener laat zien dat duurzaamheid geen marketingverhaal is, maar authentiek. Duurzaamheid is de geitenwollensokkenfase voorbij en is geïntegreerd in concrete businessmodellen.” Mariska van der Giessen van Fontys Crossing Borders ziet deze dag vooral als kans om studenten bewust te maken van het thema, zodat ze er straks in hun eigen werk en regio mee aan de slag kunnen. “Duurzaamheid of Nachhaltigkeit is een internationaal thema dat niet ophoudt bij de landsgrenzen”, aldus Mariska.

De 100 studenten sluiten de dag af met een smaakvolle vegetarische 5 gangen maaltijd in de kantine. Coördinator duurzame ontwikkeling Jules Hinssen kijkt terug op een geslaagde middag: “Sustainability is onomkeerbaar, er is geen weg terug naar de oude economie. Studenten hebben iets te kiezen: willen ze bij een bedrijf werken met een sociaal gezicht of gaan ze voor het grote geld?”, aldus Jules. Hij zou graag zien dat sustainability nog meer verankerd wordt binnen Fontys als Fairtrade University. Duurzaamheid heeft al een vaste plaats in met name het 2e jaar. Ook zijn er duurzame mini-companies opgericht en kunnen studenten bij het afstuderen een accent op duurzaamheid leggen. Jules: “Het doel om kennis te delen en studenten te stimuleren om met duurzaamheid bezig te zijn is vandaag zeker gehaald.” Prijswinnaar Sjoerd is vast van plan zijn prijs zichtbaar op te hangen op school bij ‘techniek’. Na vandaag smaakt duurzaamheid duidelijk naar meer.