Helft Limburgse vmbo’ers ziet wel iets in tweetalig onderwijs Duits

Helft Limburgse vmbo’ers ziet wel iets in tweetalig onderwijs Duits

Bijna vijftig procent van de Limburgse vmbo-scholieren ziet in dat Duits tweetalig onderwijs kan leiden tot een betere baan. Dat blijkt uit een onderzoek van de Service Science Factory van UMIO, een afdeling van Maastricht University School of Business and Economics, in opdracht van Provincie Limburg.

Deze vmbo’ers denken weliswaar dat Duits tweetalig onderwijs goed is voor hun kansen op de arbeidsmarkt, maar denken ook dat de tweetalige studie hen 50 procent meer tijd zou kosten. Daardoor zou slechts 20 procent van de deelnemende scholieren ook daadwerkelijk voor het tweetalige onderwijs kiezen.

Banenkansen in Duitsland groter voor scholieren uit lagere vmbo-stromen

Het onderzoek laat ook zien dat de leerlingen in de hogere vmbo-stromen tweetalig onderwijs interessanter vinden dan de leerlingen in de lagere stromen. Ook zijn zij vaker bereid om in Duitsland te gaan werken. En dat terwijl juist de leerlingen in de lagere, technische stromen er meer baat bij zouden hebben. Een ander verschil tussen de leerlingen is te zien op het gebied van cijfers: leerlingen met hoge cijfers voor Duits hebben meer interesse in tweetalig onderwijs dan leerlingen met lagere cijfers.

Ouders

Ook de ouders zien het nut van tweetalig onderwijs Duits in: de helft zou hun kind ervoor inschrijven. 65 procent daarvan zou daarvoor ook extra geld willen betalen. De meeste ouders zeggen dat ze hun kind kunnen helpen wanneer het hulp nodig heeft bij huiswerk voor Duits: 94 procent.

Andere organisaties

In het onderzoek werden ook andere partijen meegenomen, zoals de GrensInfoPunten en belangenverenigingen, bijvoorbeeld MKB Limburg en IHK Aachen. Zij zien aan beide kanten van de grens grote tekorten aan technisch geschoold personeel. Volgens de GrensInfoPunten moet er bij tweetalig onderwijs Duits ook aandacht besteed worden aan cultuurverschillen tussen beide landen, omdat die niet onderschat mogen worden.

Lees verder bij UMIO.

X