Kategorien Education News

Meer Nederlandse scholieren leren Duits

Steeds meer Nederlandse scholieren uit het basis- en voortgezet onderwijs leren Duits. Dat blijkt uit een onderzoek van onder andere het Duitse Auswärtige Amt.

Het onderzoek wordt elke vijf jaar uitgevoerd door het Auswärtige Amt in samenwerking met het Goethe Institut, Deutsche Welle, de Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) en de Zentralstelle für das Auslandsschulwesen (ZfA).

Uit het onderzoek blijkt dat in 2015 380.000 Nederlandse scholieren op de basisschool of in het voortgezet onderwijs Duits leerden. In 2020 zijn dit 528.221 scholieren. Dat is een toename van 28 procent.

In totaal leren in 2020 534.557 mensen in Nederland Duits (waaronder ook studenten en volwassenen), zijn er 1.095 scholen waar Duits geleerd kan worden en zijn er 3.660 leerkrachten Duits.

Steeds meer mensen leren Duits

Wereldwijd stijgt het aantal mensen dat Duits leert nog steeds. In Europa leren de meeste mensen Duits: in totaal 11,2 miljoen mensen, bijna 73 procent van het totale aantal mensen dat Duits leert. Vooral in de buurlanden van Duitsland, te weten Nederland, Denemarken, Tsjechië en Frankrijk, wordt steeds meer Duits geleerd. Ten opzichte van 2015 is er in die vier landen een groei van 18 procent te zien. In Hongarije en Polen wordt juist minder Duits geleerd. De onderzoekers vermoeden daarnaast dat de Brexit de interesse van de Britten in het Duits verder zal doen afzwakken – in de afgelopen vijf jaar leerden 25 procent minder Britten Duits.

Buiten Europa valt op dat het aantal mensen dat in Afrika Duits leert met bijna 50 procent gestegen is. Vooral Egypte, Algerije en Ivoorkust zijn verantwoordelijk voor deze stijging. Ook in Azië wordt steeds meer Duits geleerd, vooral in China. In de Verenigde Staten is juist een daling van 15 procent te zien.