Kategorien Blog Leisure News

Ondanks corona: buren blijven topvakantieland trouw

Nederlanders gaan graag in de Duitse Eifel of naar het Zwarte Woud op vakantie – en omgekeerd brengen Duitsers met veel plezier hun vrije dagen aan de Zeeuwse kust of in het Limburgse Heuvelland door. Hoe is dat dit jaar, nu het coronavirus roet in het eten gegooid heeft? Een blog van projectcoördinator Monique Pestman van het Rijnland Instituut.

Jaarlijks genieten zo’n 6,1 miljoen Duitse toeristen van een verblijf van minimaal één nacht in Nederland. Bijna een op de drie toeristen is zelfs afkomstig uit Duitsland. Wat dat betreft is Nederland een hele populaire bestemming onder de Duitsers. Met name voor korte vakanties aan de kust. Zoomen we nog wat verder in op de vakantieganger in de grensregio Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen: dan staat Nederland helemaal bovenaan op nummer 1 als vakantieland. Het zijn niet alleen zee, strand en duinen die aanlokkelijk zijn; de Duitse toerist vindt de Nederlanders open, gastvrij, vriendelijk en tolerant.

Omgekeerd gaan Nederlanders ook graag op vakantie naar Duitsland: al meer dan twaalf jaar staat Duitsland onafgebroken op nummer 1 als vakantieland. Nederland voert de ranglijst van bezoekende internationale toeristen aan met in 2018 nog 11,4 miljoen overnachtingen. Het is vooral de combinatie van natuur en cultuur die hoge ogen gooit. Ook voor de sportieve toerist valt er genoeg te beleven met 70.000 km aan wandelpaden en 200.000 km aan fietsroutes. De Nederlandse toerist waardeert de leuke mensen, de gastvrijheid en de gemoedelijke sfeer in Duitsland.

Maar hoe zit dat dit jaar eigenlijk? Vinden we het net nog zo leuk om naar Duitsland te gaan, nu we daar op meer plekken dan in Nederland verplicht zijn om een mondkapje te dragen?

Sinds 15 juni mogen we weer op vakantie in Duitsland. Net als in Nederland zijn we in Duitsland verplicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen, maar daarnaast is dit ook in winkels, bij binnenkomst en verplaatsingen in restaurants, attractieparken en musea, concertzalen en theaters verplicht. Daarnaast hanteren de verschillende deelstaten andere regels. Het blijft dus oppassen geblazen als je op vakantie gaat, want de boetes voor het niet naleven van de richtlijnen kunnen (afhankelijk van de deelstaat) oplopen van 10 tot 10.000 euro! Dit in tegenstelling tot in Nederland, waar het bedrag voor een dergelijk overtreding ’slechts‘ kan oplopen tot 400 euro.

Maar gaan we nu toch met een ander gevoel op vakantie richting ons buurland, nu we daar op meer locaties het mondkapje moeten dragen?

Als je het sommige Nederlanders vraagt, vinden ze het dragen van een mondkapje vervelend, benauwend en warm, maar ze wennen eraan en het weerhoudt ze er zeker niet van om toch een trip naar een leuke stad of camping in Duitsland te boeken. Kortom: ondanks de strengere maatregelen in Duitsland, lijkt het verlangen naar een korte of lange vakantie en het verblijven in een andere omgeving, die uiteindelijk relatief gezien toch dicht bij huis is, doorslaggevend.

En ondanks dat er naar verwachting de helft minder Duitse toeristen zullen komen in Nederland, strijken ze sinds half mei, toen de verplichte twee weken quarantaine na bezoek aan een ander EU-land verviel, weer in groten getale neer aan de Nederlandse kust, de Waddeneilanden, in de steden, op de Veluwe en in de Limburgse heuvels. Het is even wennen, maar het lijkt er uiteindelijk niet op dat corona een grote impact heeft op de toeristenstromen tussen de beide buurlanden. Na de zomer kunnen de harde data de onderbuikgevoelens beter duiden. Voor nu: Schöne Ferien!

Over de auteur

Monique Pestman is projectcoördinator bij het Rijnland Instituut.