Grensoverschrijdende ondersteuning voor mkb-bedrijven bij ontwikkeling CO2-arme innovaties

Grensoverschrijdende ondersteuning voor mkb-bedrijven bij ontwikkeling CO2-arme innovaties

Nederlandse en Duitse bedrijven uit het mkb werken steeds meer met elkaar samen – zo ook op het gebied van de ontwikkeling van energiebesparende, CO2-arme technologische innovaties. Het grensoverschrijdende project EnerPRO biedt Nederlandse en Duitse ondernemingen sinds 2018 ondersteuning op dit gebied.

Het project wordt in het kader van het INTERREG VA-programma Deutschland-Nederland door de Europese Unie ondersteund uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, en wordt medegefinancierd door de provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en MWIDE NRW. Partners zijn het Zentrum für Innovative Energiesysteme (ZIES) van de Hochschule Düsseldorf, het Institut für Energietechnik und -management (SWK E2) van de Hochschule Niederrhein, Stichting KIEMT, de Euregio Rijn-Waal, TNO – Solliance Solar Research en het Brightlands Materials Center.

Verschillende ondersteuningsmogelijkheden

Wat is het doel van het project? Welke bedrijven mogen meedoen, en uit welke regio’s? Welke ondersteuningsmogelijkheden zijn er precies? En welke voordelen biedt een deelname aan het project? Dr. Philipp Riegebauer, projectmanager bij EnerPRO, en Benedikt Müller en Tjardo Derksen, EnerPRO-regiocoördinatoren, vertellen er in onderstaande video meer over.

Ook Marc Graaf, directeur van SynErgy Thermal Management GmbH, komt aan het woord. Het bedrijf kreeg ondersteuning van EnerPRO tijdens onderzoek naar de invloed van de nauwkeurigheid en de dynamiek van sensoren op de prestatie en efficiëntie van een warmtepomp in een elektrische auto. Hoe heeft Graaf de deelname aan EnerPRO ervaren, en van welke mogelijkheden heeft het bedrijf precies gebruikgemaakt?

X