Succesvolle eerste editie van Hydrogen Cross Border Conference

Succesvolle eerste editie van Hydrogen Cross Border Conference
Achter de schermen bij de eerste Hydrogen Cross Border Conference. (c) Hydrogen Cross Border Conference

De energietransitie grensoverschrijdend vormgeven – dat was het motto van de eerste Duits-Nederlandse Waterstofdag, de ‚Hydrogen Cross Border Conference‘, die op 5 februari 2021 online plaatsvond. De dag werd bijgewoond door zo’n 700 mensen uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de politiek.

“Aan beide zijden van de grens zijn er veel activiteiten op het gebied van waterstof en, vooral via de INTERREG-programma’s, is er ook al een aantal gezamenlijke Duits-Nederlandse projecten. Tegelijkertijd zijn er nog veel ideeën, onbenutte mogelijkheden en niet in de laatste plaats de politieke bereidheid om de waterstofeconomie vooruit te helpen”, aldus Birgit Honé, Nedersaksisch minister voor Federale en Europese Zaken en Regionale Ontwikkeling en beschermvrouwe van de Duits-Nederlandse Waterstofdag. “Alleen samen kunnen we dit cruciale onderdeel van een nieuw energiesysteem opbouwen”, bevestigde Nienke Homan, gedeputeerde Provincie Groningen. Ze wees op de kansen voor de regio’s die voortvloeien uit de ontwikkeling van een waterstofeconomie.

Focus op nieuwe perspectieven en netwerkmogelijkheden

”De ontwikkeling van een grensoverschrijdende waterstofeconomie is een drievoudige win-winsituatie,” vatte Thorsten Herdan, hoofd van afdeling II ‚Energiebeleid‘ van het Duitse ministerie voor Economische Zaken en Energie, samen: “De industrie profiteert, het klimaat wordt beschermd en de buitenlandse economische betrekkingen worden versterkt.” Voorbeelden hiervan werden tijdens het evenement uitgelicht in vijf panelgesprekken. Gerenommeerde vertegenwoordigers uit de politiek, de wetenschap en het bedrijfsleven discussieerden over politieke uitdagingen, de vooruitzichten voor het gebruik van waterstof in de industrie en de mobiliteit, en de toegevoegde waarde van grensoverschrijdende samenwerking.

Op een virtuele beurs werden concrete projecten gepresenteerd. Tim Husmann, vestigings- en netwerkmanager van de H2-Regio Emsland, is blij met de vele regionale projecten: “Ongeveer dertig projecten uit Nederland en Duitsland hebben zich op de virtuele beurs gepresenteerd. Ze konden via de chat of virtuele afspraken nieuwe contacten leggen.”

„Nieuwe bouwsteen in grensoverschrijdende samenwerking“ 

De Duits-Nederlandse Waterstofdag werd georganiseerd door FME uit Groningen, de H2-Regio Emsland en MARIKO GmbH uit Leer. Ze zijn meer dan tevreden over de organisatie van het evenement. Ook Matthias Groote, bestuurder in Kreis Leer, is het daarmee eens: “De Hydrogen Cross Border Conference is een nieuwe bouwsteen in de succesvolle jarenlange grensoverschrijdende samenwerking, die wij in de toekomst sterk willen uitbreiden.” Daar zijn al concrete plannen voor. “De Dag van de Waterstof moet een terugkerend event op de agenda van betrokkenen worden”, meldt Leo van der Burg, Business Development Manager van FME.

Daarnaast zijn diverse andere evenementen, innovatieprojecten, samenwerkingsprojecten en een netwerk-app – de H2-V/Finder – in voorbereiding, legt Katja Baumann, directeur van MARIKO GmbH, uit. “We willen sectoroverschrijdende synergieën stimuleren en gemeenschappelijke paden niet alleen ontdekken, maar ook bewandelen! De organisatie van een grensoverschrijdende waterstofdag was zeker een belangrijke eerste stap.“

Meer informatie 

De Hydrogen Cross Border Conference werd financieel ondersteund door het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und regionale Entwicklung en het Nederlandse initiatief NLinBusiness. Meer informatie over het evenement en toekomstige activiteiten op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking is hier te vinden.

X