Nederlanders, Duitsers en Belgen moeten de komende weken zoveel mogelijk in eigen land blijven om te voorkomen dat het aantal besmettingen met corona verder oploopt. Die klemmende oproep hebben bewindslieden uit de drie landen vandaag gedaan. “Vermijd onnodige reizen en kom pas in betere tijden weer naar Nederland. Dit is helaas niet de tijd voor gezelligheid, vriendenbezoek of winkelen over de grens. Nederlanders, Duitsers en Belgen moeten even afstand van elkaar houden. Dat helpt ons in alle drie de landen in de strijd tegen corona en redt levens“, aldus minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus.
Herbert Reul, minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, richt zich vooral tot de inwoners van de grensregio’s: “Het goede weer mag ons er niet toe brengen alle voorzichtigheid overboord te gooien. Daarom vraag ik vooral de burgers in de grensregio’s: blijf thuis! Ik weet dat het moeilijk is, maar we moeten het nog wat langer volhouden. Normaal gesproken leven we in een open, grenzeloos Europa. Maar het coronavirus leeft van mobiliteit en ontmoetingen. Als we het nu opgeven, zouden we al onze eerdere inspanningen te niet doen.”
Zijn ambtsgenoot Boris Pistorius van de deelstaat Nedersaksen benadrukt de goede grensoverschrijdende samenwerking ten tijde van de coronapandemie: “Allereerst wil ik vooral de politieagenten uit Nedersaksen en Nederland bedanken voor hun grote inzet gedurende de hele periode van de pandemie. De vertrouwensvolle en vlotte samenwerking over de Duits-Nederlandse grens is een indrukwekkend voorbeeld van Europese solidariteit en de zeer concrete meerwaarde van de EU. Naarmate de vaccinatie in heel Europa vordert, komt de geleidelijke normalisatie langzaam dichterbij“, aldus Pistorius. „Maar tot die tijd moeten we ons allemaal blijven beperken, vooral als het gaat om bewegingsvrijheid. Ik zou daarom alle mensen aan beide kanten van de grens willen oproepen om alstublieft af te zien van uitstapjes naar de andere kant van de grens. De tijd om vrienden, familie en zakenpartners te ontmoeten komt eraan – hopelijk snel.”
De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, sluit zich bij de Nederlandse en Duitse ministers aan. Ze wijst erop dat de huidige situatie geen ruimte biedt voor reizen die niet hoogstnoodzakelijk zijn: “We moeten niet alleen nationaal, maar ook internationaal onze solidariteit tonen en verantwoordelijkheid nemen. Enkel op deze manier kunnen we zowel in België als in Nederland de verspreiding van het virus afremmen. Daarom roep ik op om enkel essentiële verplaatsingen te maken naar onze buurlanden. De grens oversteken voor een café- of restaurantbezoek of om een dagje te gaan winkelen bevordert de verdere verspreiding van het virus aan beide kanten van de grens en is dus geen goed idee.
Versoepelingen in Nederland
Nederland heeft gekozen voor gedeeltelijke versoepelingen, waar die in Duitsland en België nog niet zijn aangekondigd of pas later ingaan. Zo gaan in Nederland vandaag de terrassen weer open, waar dit in België naar verwachting op 8 mei zal gebeuren. “Maar dat moet op een veilige manier plaatsvinden. Eén van de risico’s is dat het op bepaalde plaatsen te druk wordt. Extra toestroom van mensen van buiten onze grenzen zou de situatie verder compliceren. Ik wil daarom tegen onze Duitse en Belgische buren zeggen: in betere tijden bent u weer van harte welkom. Maar voor nu helpt u ons door in eigen land te blijven“, aldus minister Grapperhaus.
Landrat Kai Zwicker van Kreis Borken laat in de Tagesspiegel weten dat hij zich zorgen maakt over de versoepelingen in Nederland. Hij is bang dat deze ertoe leiden dat veel Duitsers de grens overgaan om een terrasje te pakken of te gaan winkelen, vooral op de Duitse feestdag 1 mei. Dat zou een stijging van het aantal besmettingen in Duitsland tot gevolg kunnen hebben, net als een verdere verspreiding van mutaties.