Tentoonstelling ‘#waarisdegrens/#woistdiegrenze’ geopend

Tentoonstelling ‘#waarisdegrens/#woistdiegrenze’ geopend
V.l.n.r. Chris Keulen, Corinna Endlich, Karsten Enderlein en Peter Schuurman

Het LVR-Niederrheinmuseum Wesel is een nieuwe grensoverschrijdende expositie rijker. Onder de naam ‘#waarisdegrens/#woistdiegrenze’ tonen de Nederlandse kunstfotograaf Chris Keulen en de Duitse kunstfotograaf Karsten Enderlein hier vanaf 24 februari hun visuele interpretatie van diverse grensthema’s. Consul-generaal in Düsseldorf Peter Schuurman verrichtte op woensdag 23 februari de officiële openingshandeling.

De expositie met fotografische kunstwerken moet de successen van grensoverschrijdende samenwerking met een directe impact op het dagelijks leven van de inwoners zichtbaar maken, net als de nog bestaande belemmeringen. De verhalen erachter moeten voor een breed publiek toegankelijk worden gemaakt.

In de nationale en Europese wetgevingsprocessen wordt zelden rekening gehouden met de directe gevolgen ervan voor de grensregio’s. Verschillende belastingstelsels, onverenigbare sociale wetgeving en uiteenlopende wettelijke voorschriften confronteren de inwoners van de grensregio regelmatig met zeer uiteenlopende uitdagingen. Tegelijkertijd doen zich situaties voor waarin grensbewoners juist van deze verschillen profiteren. Het project gaat op artistieke wijze in op de bijzondere situatie in het grensgebied en hoe de bevolking daarmee omgaat.

Uiteenlopende grensthema’s centraal

In de expositie worden 14 fotografische kunstwerken getoond: zes van Karsten Enderlein en acht van Chris Keulen, allemaal met hun eigen interpretatie van aangereikte grensthema’s. Een greep daaruit: verschillen in het landschap, streektaal, sport- en jeugdcultuur, openbaar vervoer en het verval van de grens. De twee fotografen hebben elk hun eigen stijl, waardoor een mooie spanning in de expositie is ontstaan. Onderdeel van de tentoonstelling is een roll up-banner met daarop een landkaart van het grensgebied tussen Noordrijn-Westfalen en Nederland en de locaties waar de foto’s gemaakt zijn. Daarnaast is er ook een tweetalige digitale uitvoering van de expositie gemaakt, waar beide fotografen hun werkwijze en de gemaakte kunstwerken toelichten. De digitale versie is binnenkort te vinden op de website van het LVR-Niederrheinmuseum Wesel. Een video interview met beide fotografen is nu al online te bekijken.

Bijdragen aan bewustwording

De gecreëerde kunstwerken hebben als doel de actoren, besluitvormers en burgers bewust te maken van deze bijzondere situatie. De successen van grensoverschrijdende samenwerking, maar ook de nog bestaande nadelen, worden onder de aandacht gebracht. Op die manier moet de succesvolle samenwerking worden bevorderd en moeten obstakels worden weggenomen.

Sponsoren

Het People to People-project #waarisdegrens/#woistdiegrenze is gefinancierd met middelen uit het INTERREG-VA programma Deutschland-Nederland. Het project werd bovendien mogelijk gemaakt door financiële steun van de provincies Gelderland, Overijssel en Limburg, het LVR-Niederrheinmuseum Wesel en het Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten sowie Internationales des Landes NRW.

X