In Aken vond vandaag voor de vierde keer de Grenslandconferentie plaats. In het stadhuis kwamen circa 400 belanghebbenden uit Nederland en Noordrijn-Westfalen bijeen om de grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van arbeid, mobiliteit, onderwijs, veiligheid en zorg te verdiepen en verder te stimuleren. Het project EnerPRO ontving de Grenslandprijs.
Met de Grenslandconferentie is sinds 2019 een netwerk gecreëerd dat zich niet alleen over de grenzen, maar ook over alle politieke en bestuurlijke niveaus heen uitstrekt. De conferentie vormt een moment om gezamenlijk terug te blikken, stappen te zetten in de samenwerking en ambities te formuleren voor de toekomst.
In de ochtend vond er een bestuurlijk overleg plaats met verschillende Nederlandse en Duitse bestuurders. ‘s Middags was er een plenair programma, dat werd voorafgegaan en gevolgd door verschillende workshops en een netwerkevent.
Grenslandagenda 2022 aangenomen
Voorafgaand aan het plenaire programma werd de Grenslandagenda 2022 aangenomen. Dat gebeurde in de stuurgroep met leden van de regeringen van Nederland en Noordrijn-Westfalen, de Nederlandse grensprovincies, de Bezirksregierungen aan de grens en de vier Euregio’s, onder gezamenlijk voorzitterschap van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot en minister van Europese Zaken van Noordrijn-Westfalen dr. Stephan Holthoff-Pförtner. „De Grenslandconferentie heeft zich ontwikkeld tot het belangrijkste forum voor samenwerking in het Nederlands-Duitse grensgebied”, aldus Holthoff-Pförtner. “Het is ons gelukt om concrete verbeteringen voor het dagelijks leven in de grensstreek te realiseren. Van arbeidsbemiddeling tot rampenbestrijding en de strijd tegen de georganiseerde misdaad: samen zijn we sterker dan ieder voor zich. Door de Corona TaskForce heeft onze samenwerking een nieuwe dimensie gekregen. Aan beide zijden is zoveel vertrouwen gegroeid dat nauwe samenwerking de norm is geworden.”
“De Grenslandconferentie vindt jaarlijks plaats, maar de samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen gaat iedere dag door – en de waarde van onze vriendschap is elke dag weer tastbaar voor de inwoners van de grensregio”, aldus minister Bruins Slot. “De afgelopen jaren en de actualiteit van vandaag laten zien hoe belangrijk onze samenwerking is. We zijn goede buren en goede vrienden. Ook de komende jaren zal ik mij blijven inzetten voor deze samenwerking en de kwaliteit van leven in de regio’s aan de grens.”
Grensoverschrijdende successen
Er zijn inmiddels verschillende grensoverschrijdende successen op het gebied van de arbeidsmarkt, het onderwijs, mobiliteit en veiligheid behaald.
Er zijn bijvoorbeeld meer dan 25.000 adviesmomenten bij de GrensInfoPunten in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen geweest sinds de oprichting ervan. Met hulp van de Servicepunten Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (SGA) in Eurode, Kerkrade-Herzogenrath en Gronau vonden daarnaast alleen al in 2021 300 werknemers een baan aan de andere kant van de grens. Recent heeft een vierde SGA zijn deuren geopend in Venlo; een vijfde SGA zal volgen in Kleve.
Bovendien zijn er 77 Euregioprofielscholen gecertificeerd. Deze scholen maken zich hard voor grensoverschrijdend onderwijs. Kinderen maken zo kennis met het buurland en leren tijdens de les de taal en cultuur van het buurland kennen.
Daarnaast wordt ook het openbaar vervoer in de grensregio steeds beter. In 2019 werd bijvoorbeeld aan twee instellingen voor hoger onderwijs in Noordrijn-Westfalen een grensoverschrijdend studentenreisproduct ingevoerd. Er wordt tevens gewerkt aan een grensoverschrijdend e-ticketing systeem.
Tot slot versterken beide landen de veiligheid in het grensgebied. Zij werken bijvoorbeeld samen op het gebied van rampenbestrijding en de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit. In februari 2022 vond voor het eerst een gezamenlijke controle van collectieve huisvesting plaats, om zo de uitbuiting van arbeidsmigranten in de grensstreek te bestrijden.
Grenslandprijs voor EnerPRO
Het grensoverschrijdende project EnerPRO won dit keer de Grenslandprijs, die dit jaar voor de derde keer uitgereikt werd. Dit subsidieprogramma ondersteunt Nederlandse en Duitse mkb-bedrijven bij het ontwikkelen en financieren van innovatieve technologieën om CO² te besparen. Duurzame energiebronnen, zoals zonnetechnologie, fotovoltaïsche energie, brandstofcellen en slimme energieopslag, staan hierbij centraal. „EnerPRO is een uitstekend voorbeeld van datgene waarvoor wij met de Grenslandprijs onze waardering uit willen spreken: uit slimme ideeën uit beide landen ontstaan praktische innovaties die ons leven beter maken”, aldus minister Holthoff-Pförtner. “Een klimaatneutrale, onafhankelijke energievoorziening is nu belangrijker dan ooit. Daarom is het belangrijk en juist dat Nederland en Noordrijn-Westfalen deze grote uitdaging samen aangaan.”
Vijfde Grenslandconferentie in Nijmegen
Tijdens de Grenslandconferentie werd tevens bekendgemaakt waar de volgende editie, in het najaar van 2023, plaats zal vinden: in Nijmegen.