Voormalig bondskanselier Angela Merkel heeft op maandag 17 april het Kruis van Verdienste ontvangen: de hoogste Duitse onderscheiding. Deze wordt na het aftreden toegekend aan iedere voormalige bondskanselier, maar de Bondspresident bepaalt, in welke vorm. Het ‘Bundesverdienstkreuz’ bestaat in acht verschillende categorieën en Merkel ontving de op een na hoogste. Die eer viel voor haar alleen te beurt aan de voormalige bondskansliers Konrad Adenauer en Helmut Kohl. De reacties op de eervolle onderscheiding waren gemengd: Merkel oogstte zowel lof als kritiek.
Frank-Walter Steinmeier is als bondspresident van Duitsland verantwoordelijk voor de uitreiking van de Duitse onderscheidingen. Hij prees Merkel in de aanloop naar de ceremonie: “Ze heeft er met haar kanselierschap voor gezorgd dat een vrouw aan de top van de regering en vrouwelijke macht voor altijd een vanzelfsprekendheid zullen zijn in ons land.” Als natuurkundige uit Oost-Duitsland heeft Merkel voor haar plaats aan de top moeten vechten zonder (vrouwelijke) voorbeelden. De onderscheiding vormt volgens Steinmeier de beloning voor deze prestatie.
Lof en kritiek
Toen Merkel eind 2021 aftrad, was zij zestien jaar bondskanselier geweest. Tijdens haar kanselierschap had ze met verschillende crises te maken: de financiële crisis, de schuldencrisis, de vluchtelingencrisis, Brexit en de coronapandemie. Dat zij Duitsland op haar eigen wijze, met integriteit en humor, door deze crises heen loodste, kan bij veel mensen op lof rekenen. Anderzijds wordt Merkel tegenwoordig bekritiseerd omwille van haar vluchtelingenpolitiek, het gebrek aan vooruitgang, energieafhankelijkheid en haar Ruslandpolitiek. Haar softe aanpak ten opzichte van Rusland en de inschatting dat Rusland een betrouwbare partner zou zijn, komen haar nu op kritiek te staan. Bovendien besteedde Merkel volgens velen te weinig aandacht aan klimaatverandering – mede door alle andere crises waarmee zij te kampen had – waardoor dit nu een nog een grotere crisis is geworden. Nu klimaatverandering steeds snellere en dramatischere vormen aanneemt, is actie meer dan ooit noodzakelijk.
Enquête
Uit een enquête in november 2022 blijkt dat 71 procent van de Duitse bevolking Merkel niet als bondskanselier terug wil hebben. 23 procent wil dat wel. 43 procent gaf aan Merkel een betere bondskanselier te vinden dan de huidige bondskanselier Olaf Scholz.