Milieugezondheidsdeskundigen en belanghebbenden uit de gehele Euregio Maas-Rijn (EMR) en daarbuiten kwamen op 22 juni samen in Eupen om de aandacht te vestigen op een steeds belangrijker wordende kwestie: hoe kunnen milieurisico’s voor de volksgezondheid met behulp van grensoverschrijdende samenwerking worden aangepakt?
Gezondheidssystemen en gezondheidsbeleid zijn nationaal georganiseerd. Het milieu kent echter geen grenzen. Dit leidde in de Euregio Maas-Rijn tot een aantal vragen: wat zijn bijvoorbeeld de verschillen in milieugezondheid tussen de EMR-landen Nederland, Duitsland en België? Hoe beïnvloeden deze verschillen de gezondheid en het welzijn van de inwoners van de Euregio Maas-Rijn? Met welke uitdagingen wordt de maatschappij in het grensgebied geconfronteerd wanneer de gezondheid van haar burgers ernstig kan worden aangetast door milieufactoren uit buurlanden? Kan samenwerking deze verschillen overbruggen, en zo ja, hoe?
Gezondheidsdeskundigen en betrokken burgers
De conferentie werd bijgewoond door ongeveer vijftig gezondheidsdeskundigen, professionals en belanghebbenden uit de Euregio Maas-Rijn en daarbuiten. Dr. Bettina Menne van het Regionaal Kantoor voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaf een overzicht van de gezondheidsuitdagingen die klimaatverandering biedt en de gevolgen daarvan voor de grensregio. Dr. Odile Mekel van het Gezondheidscentrum van Noordrijn-Westfalen deed verslag van haar ervaringen met de place standard tool om burgers te betrekken bij de beoordeling van de kwaliteit van hun leefomgeving.
Verschillende visies
Deskundigen uit Nederland, Duitsland en België deelden hun visie op verschillende onderwerpen, waaronder:
– Klimaatverandering en hitte: hoe wordt deze kwestie aangepakt in de context van beleidsdoelstellingen in Vlaanderen en Kerkrade?
– Ziektelast en milieurechtvaardigheid: inzichten van experts van Sciensano en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu,
– Een gezonde leefomgeving: met speciale aandacht voor de manier waarop gezondheidsaspecten kunnen worden geïntegreerd in andere beleidsterreinen zoals stadsplanning,
– Milieurisicofactoren voor de gezondheid, met name lucht en geluid, en hoe deze worden aangepakt op euregionaal en nationaal niveau.
De conferentie bood een platform voor het uitwisselen van ervaringen en kennis over milieu, gezondheid en klimaatverandering. De boodschap aan de deelnemers was dat gezondheidsproblemen als gevolg van milieu- en klimaatverandering in de grensregio alleen beter kunnen worden aangepakt door gezamenlijke actie.
euPrevent
Het evenement werd georganiseerd door euPrevent, met steun van de EGTS Euregio Maas-Rijn. euPrevent is een euregionaal netwerk voor gezondheidsbevordering. Binnen dit netwerk wordt duurzaam samengewerkt om de levenskwaliteit van de inwoners in het grensgebied tussen Nederland, Duitsland en België te verbeteren.