Duitsland heeft een burgerraad ingesteld die de regering moet gaan adviseren op het gebied van voedsel. In hoeverre moet de burger voor zichzelf beslissen, en in hoeverre is voeding een opdracht voor de staat? Daarmee gaan de 160 geselecteerde burgers aan de slag.
De burgerraad is een nieuwe methode waarmee burgers invloed kunnen uitoefenen op de politiek. De raad gaat zich bezighouden met voedingsbeleid in de breedste zin van het woord: van duurzaamheid en dierenwelzijn tot belasting en voedselverspilling. Op 29 september zullen ze voor het eerst met deze taken aan de slag gaan. Op 29 februari 2024 zullen de resultaten van de burgerraad vervolgens worden gepresenteerd.
De raad vervult alleen een adviserende rol: de afgevaardigden in de Duitse Bondsdag nemen nog steeds de uiteindelijke beleidsbeslissingen op het gebied van voeding.
Representatieve afspiegeling
De burgerraad is een antwoord op het sentiment dat de bevolking onvoldoende inspraak heeft in de westerse politiek. Dat de burgerraad gezamenlijk op zoek gaat naar een compromis, moet voor een gevoel van democratie zorgen. De raad werd ingesteld door de coalitiepartijen SPD, FDP en Die Grünen.
Voor het vormen van de burgerraad was het van belang dat deze een afspiegeling van de Duitse bevolking zou vormen. Daarbij is onder andere gelet op leeftijd, geslacht, woonplaats, regio, opleidingsniveau en een vegetarisch of veganistisch eetpatroon.
Kritiek
Niet iedereen is enthousiast: oppositiepartij CDU liet weten de noodzaak van een willekeurig samengesteld ‘alibi-parlement’ niet in te zien. Ook oppositiepartij AfD vindt de burgerraad onnodig en een teken van pseudodemocratie. Daarnaast zijn er in hun optiek al burgerraden, namelijk de lokale regeringen van de deelstaten. Die Linke acht de burgerraad wel van waarde en ziet het als een manier om interesse in politiek en democratie te wekken en participatie te bevorderen. Voorwaarde daarbij is wel dat de coalitie de aanbevelingen van de burgerraad ter harte neemt.