Onlangs bracht Ronald van Roeden, de Nederlandse ambassadeur in Berlijn, een bezoek aan de Eems Dollard Regio (EDR) in Bad Nieuweschans. Hier ging hij onder andere in gesprek over de grensoverschrijdende gezondheidsregio en welke slagen er op dit gebied nog te behalen zijn. Ook sprak hij over diverse succesvolle initiatieven die reeds zijn opgetuigd.
“Dankzij de Europese patiëntenrichtlijn is er al veel mogelijk op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking tussen ziekenhuizen, instellingen en verzorgingstehuizen”, vertelt Cora-Yfke Sikkema, voorzitter van de Eems Dollard Regio. Deze richtlijn vormt dan ook de basis voor de grensoverschrijdende gezondheidszorg. Ook in de Eems Dollard Regio komen er steeds meer initiatieven op dit gebied. Zo kunnen Duitse hemofiliepatiënten in het kader van het Interreg VA-project ‘Common Care’ terecht in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) voor een nieuwe heup of knie. “Dit was voorheen – ondanks de expertise van het UMCG op dit gebied – niet mogelijk in verband met de ziektekostenverzekering”, vertelt professor dr. Djordje Lazovic. Duitse patiënten waren hierdoor gedwongen zich in verder weg gelegen Duitse ziekenhuizen te laten behandelen. In het kader van ‘Common Care’ is op kleine schaal een test uitgevoerd in het UMCG, maar op termijn moeten dit soort behandelingen hier structureel gaan plaatsvinden.
Cross-Border Institute of Healthcare Systems and Prevention
Ook het Cross-Border Institute of Healthcare Systems and Prevention (CBI) werkt aan grensoverschrijdende gezondheidszorg. Binnen dit project werken het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universität Oldenburg samen om de structuren, verschillen en overeenkomsten tussen het Nederlandse en Duitse gezondheidssysteem in kaart te brengen. “We proberen van elkaar te leren”, aldus professor dr. Lars Schwettmann van Universität Oldenburg. Gitta Connemann, Bondsdagafgevaardigde van de CDU, zorgt daarbij voor de politieke bemiddeling. Van Roeden was dan ook op haar uitnodiging op bezoek in de Eems Dollard Regio.
Uitbreiding diensten GrensInfoPunt
Het GrensInfoPunt van de Eems Dollard Regio geeft al jaren advies over wonen, werken, studeren en ondernemen aan de andere kant van de grens, maar wil zijn dienstverlening nu ook uitbreiden naar advies over gezondheidszorg. “Het doel is om een grensoverschrijdende gezondheidsregio te creëren waarbij de grens geen rol meer speelt”, aldus Karin Eden, coördinator bij het GrensInfoPunt EDR. Daarbij vormt de financiering van het GrensInfoPunt een obstakel: doordat deze steeds tijdelijk is, is het lastig om voor de grensoverschrijdende gezondheidsregio een langetermijnplan op te stellen.