Medewerkers van het team Stadsdeelmanagement van Gemeente Enschede bezochten afgelopen week hun collega’s van de stad Münster. Sinds Enschede en Münster partnersteden zijn, vinden er vaker uitwisselingen tussen de beide steden plaats. Doel is om van elkaar en elkaars werkwijze te leren.
De Enschedese medewerkers werden in de Friedenssaal ontvangen door Bürgemeisterin Angela Stähler. Daarna was er de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Na presentaties over de werkwijzen van Gemeente Enschede en Stadt Münster volgde een presentatie over de verschillen in benamingen tussen beide teams Stadsdeelmanagement. Een Duits ‘Bezirk’ is in het Nederlands bijvoorbeeld een ‘stadsdeel’, terwijl een Duits ‘Stadtteil’ in het Nederlands een ‘wijk’ is.
Middagprogramma
Het middagprogramma vond plaats in het ‘Bezirk’ Nord en het ‘Stadtteil’ Kinderhaus. Hier kregen de Enschedeërs een rondleiding in het Bürgerzentrum Kinderhaus. Zij bezochten dit specifieke Bürgerzentrum omdat het overeenkomsten heeft met de Enschedese wijkcentra De Boei en de Magneet. Wel is het Bürgerzentrum Kinderhaus aanzienlijk groter en zijn er meer voorzieningen, onder andere een schietbaan, kegelbaan en zwembad.
Nieuwe ideeën
Tijdens het bezoek stond het delen van ervaringen en kennis op het gebied van buurt- en wijkgericht werken centraal. Hoewel deze manier van werken in beide landen verschillend georganiseerd is, blijken de sociale en fysieke vraagstukken vergelijkbaar. De beschrijving van de aanpak van de veiligheid en leefbaarheid rondom treinstation Münster leek bijvoorbeeld sterk op de uitdagingen waar de Enschedese binnenstad mee te maken heeft. De verschillen in aanpak hebben aan beide zijden van de grens geleid tot nieuwe inzichten over hoe het anders kan. De wens om een tegenbezoek aan Enschede te brengen werd dan ook snel geuit.
Deze activiteit werd mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het Interreg-programma Deutschland-Nederland.