Betalingsmoraal Duitse bedrijven verslechtert

Betalingsmoraal Duitse bedrijven verslechtert

Door de zwakke conjunctuur in Duitsland, de aanhoudend hoge inflatie en het restrictieve monetaire beleid van de Duitse regering staan Duitse bedrijven onder grote druk. Hierdoor is de betalingsmoraal onder Duitse bedrijven verslechterd. Ook verwachten de meeste bedrijven dat de betalingsmoraal in de nabije toekomst niet gaat verbeteren. Dat blijkt uit de meest recente ‘Zahlungsbarometer’ van kredietleverancier Atradius.

Van de ondervraagde bedrijven geeft 57 procent aan dat andere bedrijven hun factuur te laat betalen. Bovendien kon 10 procent van de vorderingen niet worden geïnd, waardoor deze moesten worden afgeschreven. Daarnaast schat 70 procent van de ondervraagde B2B-bedrijven het risico op faillissement hoger in.

Er deden 215 kleine, middelgrote en grote bedrijven mee aan de enquête, die afkomstig waren uit de bouw, de auto-industrie en de industrie voor duurzame consumptiegoederen.

DSO loopt op

Opvallend is de verschuiving in het gemiddelde aantal dagen dat een factuur openstaat vanaf het moment dat een dienst of product is geleverd, de zogenaamde DSO (Days Sales Outstanding). De helft van alle ondervraagde bedrijven geeft aan dat de DSO bij hen gestegen is. In de bouw geldt dit voor 47 procent van de ondervraagde bedrijven. De DSO steeg in deze sector naar gemiddeld 87 dagen. Ook 39 procent van de bedrijven in de auto-industrie geeft aan dat het langer duurt voordat een factuur is betaald: daar steeg de wachttijd naar 68 dagen. In de industrie voor duurzame consumptiegoederen was de wachttijd weliswaar gemiddeld korter, maar ook hier steeg de DSO: naar 45 dagen.

Een oplopende DSO zorgt bij steeds meer bedrijven voor problemen. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld cashflowproblemen krijgen of kunnen zelf niet meer aan hun eigen betalingsverplichtingen voldoen. Ook wordt de afhankelijkheid van leningen op korte termijn groter, wat wederom tot extra kredietkosten leidt. Daarnaast kan een oplopende DSO ertoe leiden dat investeringen moeten worden uitgesteld.

Gebruik aanvullende financiering

Omdat Duitse bedrijven steeds langer op betalingen moeten wachten, zoeken zij aanvullende manieren om hun eigen liquiditeit op peil te houden. Voor 62 procent van alle ondervraagde bedrijven vormden bankkredieten het afgelopen jaar de meest gebruikte financieringsmethode. In de industrie voor duurzame consumptiegoederen gold dit zelfs voor 79 procent van de bedrijven; binnen de auto-industrie voor 53 procent van de bedrijven. Van alle bouwbedrijven geeft 57 procent juist aan dat de afgelopen twaalf maanden handelskredieten hun belangrijkste bron van financiering waren.

Bezorgde bedrijven

De meeste Duitse bedrijven geven in de enquête aan vooral bang te zijn dat de binnenlandse economie niet genoeg groeit. Door het lage vertrouwen van de consument en de scheve verhoudingen op de arbeidsmarkt verwachten bedrijven dat de vraag van consumenten niet zal groeien. De auto-industrie heeft als extra zorg de strenge normen voor emissie-uitstoot en de brede omschakeling naar elektrische en hybride auto’s. De bedrijven die actief zijn in de industrie voor duurzame consumptiegoederen zijn net als de auto-industrie bezorgd over cyberaanvallen. In de bouwsector geldt daarentegen het tekort aan personeel als de grootste uitdaging.

Het hele onderzoek is hier in te zien.

X